Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Deťom v školskom zariadení účelovo diagnostikovali mentálnu retardáciu
Zdielať na

Deťom v školskom zariadení účelovo diagnostikovali mentálnu retardáciu

PREŠOV / Hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová ministerstvu školstva doručila návrh na vyradenie Súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch (okr. Prešov) zo siete škôl. Inšpektori totiž zistili hneď viacero vážnych pochybení. Informovalo o tom ministerstvo školstva.

"Škola nedodržiavala právne predpisy v oblasti výchovy a vzdelávania, nevytvorila žiakom materiálno-technické a priestorové podmienky a školský poriadok im dokonca priamo umožňoval záškoláctvo," povedala Kalmárová.

Hlavná inšpektorka zároveň navrhuje zrušiť aj školské zariadenie výchovného poradenstva a prevencie „Oco, mama a ja“ pre pochybné testovanie detí.

"Žiakom na základe nevhodných testov a nevhodnej diagnostiky účelovo diagnostikovali mentálnu retardáciu s odporúčaním, aby sa ďalej vzdelávali v Súkromnej špeciálnej základnej škole v Rokycanoch," skonštatoval Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie vo svojej správe.

Mala by skončiť

Škola aj školské zariadenie výchovného poradenstva by mali podľa návrhu inšpekcie skončiť k 31. januáru 2016. Podnet na prešetrenie podmienok v Rokycanoch podala inšpekcii sekcia ministerstva školstva 15. júna.

"Ukázalo sa, že oprávnene. Takáto škola by naozaj mala skončiť. Správne konanie preto začneme veľmi rýchlo," ubezpečil minister školstva Juraj Draxler.

Škola v Rokycanoch by mala skončiť: