Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister Glváč motivuje mladých: Prihláste sa na vojnu, dostanete 375 eur
Zdielať na

Minister Glváč motivuje mladých: Prihláste sa na vojnu, dostanete 375 eur

BRATISLAVA / Parlament schválil zákon, ktorý umožňuje mužom absolvovať dobrovoľný vojenský výcvik. Minister obrany Martin Glváč očakáva, že už v budúcom roku prvých 150 záujemcov výcvik absolvuje.

Parlament schválil zákon, ktorý umožňuje dobrovoľne absolvovať 12-týždňový vojenský výcvik. "Nových 150 ľudí sa môže prihlásiť na dobrovoľnú vojenskú službu," povedal minister Glváč.

Počas výcviku dostanú jeho účastníci príspevok 375 eur. Potom budú zaradení do záloh a kto bude chcieť byť v takzvaných aktívnych zálohách, bude musieť podpísať dohodu a každoročne podstúpiť 30-dňový výcvik, za odmenu.

"600 eur ako motivačný príspevok," informuje Tomáš Szalai zo sekcie ľudských zdrojov MO SR.

Zaplatená výstroj, ubytovanie...

Zaplatené budú mať aj hodnostné a výstroj, strava, ubytovanie i cestovné zdarma. Pre tých, ktorí sú civilne zamestnaní, je tu garancia, že zamestnávateľ ich v čase výcviku nemôže prepustiť. Či im dá neplatené voľno, alebo ponechá plat, to zákon neurčuje. 

"Zamestnávateľ sa so zamestnancom môže dohodnúť," tvrdí Szalai. V aktívnej zálohe však zamestnávateľ plat poskytne a štát mu to potom preplatí.  

Dobrovoľne si zopakovať vojnu by z mužov v najlepších rokoch išiel málokto. Medzi mladými by sa ich našlo podstatne viac, dokonca aj medzi ženami. "Dobrovoľne nie, ale keby vznikol konflikt, tak by som šiel," hovorí Bratislavčan. 

Téme sa venuje redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy