Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Marian Faktor obral všeobecnú zdravotnú takmer o milión, tvrdí Richard Raši
Zdielať na

Marian Faktor obral všeobecnú zdravotnú takmer o milión, tvrdí Richard Raši

BRATISLAVA / Expert KDH pre zdravotníctvo Marian Faktor obral Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) o takmer milión eur v čase, keď bol jej generálnym riaditeľom. Na piatkovej tlačovej besede to vyhlásil poslanec za Smer-SD Richard Raši. Majitelia zdravotníckych zariadení, ktoré profitovali z nevýhodných zmlúv s VšZP, navyše podľa neho neskôr sponzorovali kampaň strany Sieť.

Zmluvy VšZP s poskytovateľmi magnetickej rezonancie - Pro Magnet, Dr. Magnet, Medicina Nové Zámky a Magnetická rezonancia Poprad - stanovovali cenu bodu o tisícinu eura vyššiu ako zmluvy VšZP so štátnymi zariadeniami.

Nepatrný rozdiel však pre vysoko hodnotené body a množstvo vyšetrení spôsobil, že VšZP zaplatila týmto štyrom zariadeniam o stovky tisíc eur viac. Mesačné nakontrahované objemy boli pre súkromníkov taktiež vyššie - kým pre štátne zariadenia sa pohybovali od 65 do 75 tis. eur, štyri súkromné zariadenia mali od 92 do 307 tis. eur. 

Nadštandardné trvanie zmlúv

Neštandardné bolo podľa Rašiho aj trvanie zmlúv. Kým so štátnymi poskytovateľmi boli zmluvy uzatvorené na rok, so súkromnými zariadeniami na dlhšie obdobie bez možnosti vypovedania zmlúv.

Raši zároveň zdôraznil, že neexistuje dôvod, pre ktorý mali mať spomenutí poskytovatelia výhodnejšie podmienky, keďže ich prístrojové vybavenie nebolo o nič kvalitnejšie, naopak, niektorí štátni poskytovatelia mali lepšie prístroje. Raši preto podá podnet na Najvyšší kontrolný úrad, aby tieto zmluvy preveril. 

Pozadie firiem

Zaujímavé je podľa Rašiho pozadie firiem. Všetky štyri firmy patria do Pro Diagnostic Group, ktorá podľa Transparency International Slovensko patrí do Pro Partners Holding Cyprus. Väčšinu v holdingu držia Rastislav Danišek a Róbert Bartek, ktorí boli sponzormi kampane politickej strany Sieť.

Navyše podľa Rašiho majú aj väzby na podpredsedu Siete Andreja Hrnčiara, primátora mesta Martin. Počas jeho fungovania kúpili lyžiarske stredisko Martinské hole.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy