Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Humenčania vyháňajú bezdomovcov zo stanice, cestujúci sa boja
Zdielať na

Humenčania vyháňajú bezdomovcov zo stanice, cestujúci sa boja

HUMENNÉ / Bezdomovcov v Humennom, ktorí sa chcú ukryť pred nízkymi teplotami, vykázali zo stanice policajti. Podľa novely zákona o dráhach je to v poriadku. Cestujúci sa boja chorôb.

"Vyhodia nás von, policajtov na nás volajú," tvrdí bezdomovec Marián.

"Treba ich vyhnať. Je to správne. Taký človek by nemali byť medzi ostatnými," myslí si cestujúca z Humenného.

Volajú policajtov

Železničná stanica nielen v Humennom je pre ľudí bez domova miesto, kde sa môžu ohriať. Ak sa ich prítomnosť nepáči cestujúcim, môžu sa obrátiť na personál stanice.

Ten následne zavolá políciu. "Polícia bude poskytovať asistenciu z dôvodu, aby nedošlo k ohrozeniu života, zdravia či k prípadným škodám na majetku," uviedla hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Migaľová.

Špina a zápach

"Keď bude zima, všetci zomrieme," tvrdí bezdomovec Marián. "Čakárne, lavičky aj podlahy sú znečistené ľudskými zvratkami a výkalmi. Šíri sa tam neznesiteľný zápach," uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

"Príde zima, pokapeme ako psy. Musíte s nami niečo vymyslieť," hovorí bezdomovec Róbert.

V zime sa bezdomovcom snaží pomôcť mesto. "V zimných mesiacoch je poskytované ošatenie a deky," uviedol hovorca mesta Humenné Kamil Kobak. "Mesto Humenné vytvára pre ľudí bez domova podmienky pre osobnú hygienu," dodal Kobak.

Sprchu nevyužívajú

Bezdomovci sa môžu ísť raz týždenne osprchovať do útulku samosprávneho kraja. Nevyužívajú to. "Na toto nedajú. Radšej dá na pálenku, na víno, ako za osprchovanie. Nemajú ochotu sa napraviť. Minule som jednému povedala, že mu pomôžem, nech príde porýľovať. Tak on robiť nebude," uviedla jedna z cestujúcich z Humenného.

Na humenskej stanici nakrúcala reportérka Jana Veľasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy