Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Protest seniorov: Aj väzni dostávajú viac, ako my
Zdielať na

Protest seniorov: Aj väzni dostávajú viac, ako my

BRATISLAVA / Niekoľko desiatok občanov sa v stredu zúčastnilo verejného zhromaždenia pred Úradom vlády Slovenskej republiky, na ktorom poskytovatelia sociálnych služieb žiadali od vlády spravodlivé financovanie sociálnych služieb. Ako uviedla predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb na Slovensku Milada Dobrotková, premiérovi chcú poskytovatelia sociálnych služieb odovzdať otvorený list s dvomi požiadavkami.

Prvou z nich je zvýšenie príspevku na odkázanosť zo súčasných 320 eur na aspoň 400 eur. "Ak minimálna mzda bude od januára 405 eur, je tam veľký rozdiel a ak za tento príspevok máme zaplatiť opatrovateľov, tak sa to nedá," povedala.

Pomoc štátu

Podľa Milady Dobrotovej totiž v súčasnosti odkázaní seniori financujú štát. "Ak odvody z miezd opatrovateľov sú vyššie, ako príspevky, ktoré dostávame na odkázaných ľudí zo štátneho rozpočtu, je jasné, že odkázaní ľudia podporujú štát a financujú ho," zdôraznila.

SITA

Poskytovatelia sociálnych služieb tiež vládu žiadajú, aby štát prevzal financovanie niektorých druhov sociálnych služieb, ktoré sú v súčasnosti v pôsobnosti vyšších územných celkov. "Ide najmä o špecializované zariadenia, domovy sociálnych služieb a rehabilitačné strediská," informovala Dobrotková.

Zoznamy ma smrť

Štát si podľa nej neplní svoje povinnosti a necháva financovanie sociálnych služieb na nedostatočne zabezpečenej samospráve. "Samospráva, keďže nemá dosť finančných prostriedkov, si financovanie sociálnych služieb vysvetľuje po svojom a necháva ľudí zomierať v zoznamoch na smrť," uviedla. Tretina ľudí, ktorá čaká na príspevok v odkázanosti, totiž podľa nej zomiera.

Na chodník pred Úrad vlády Slovenskej repubiky umiestnili poskytovatelia sociálnych služieb 23 postelí. Postele majú podľa šéfky Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb symbolizovať sociálne odkázaných ľudí.

SITA

"Symbolizujú 23 rokov od prijatia Ústavy Slovenskej republiky, ktorá garantuje právo na pomoc v odkázanosti, právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a to, že tí, ktorí poskytujú sociálne služby, majú mať rovnaké podmienky na ich poskytovanie," povedala Dobrotková. Tieto práva sú ale podľa nej porušované.

Seniori protestovali pred úradom vlády, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy