Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Faktúracia bez DPH u stavbárov má sprehľadniť tok peňazí
Zdielať na

Faktúracia bez DPH u stavbárov má sprehľadniť tok peňazí

BRATISLAVA / Stavebné firmy by mali už čoskoro pocítiť nový vietor. V rámci druhého sociálneho balíčka sa vláda rozhodla medzi dodávateľmi v sektore zaviesť fakturáciu bez DPH. Daň tak zaplatí až posledná firma v reťazci, čím by sa malo zabrániť podvodom. Štát tak zároveň získa lepší prehľad o finančných tokoch medzi stavebníkmi.

Zlepšenie ekonomickej situácie firiem, zníženie administratívnej náročnosti a tiež zamedzenie daňovým únikom očakáva premiér Robert Fico (Smer-SD) od zavedenia fakturácie bez dane z pridanej hodnoty (DPH) medzi dodávateľmi v stavebníctve. Túto daň budú štátu na rozdiel od súčasnosti odvádzať až firmy, pre ktoré subdodávatelia vykonajú stavebné práce.

"Sľúbili sme malým a stredným podnikateľom a stavebným firmám, že im uľahčíme život pokiaľ ide o platenie DPH," povedal v pondelok Fico na brífingu v areáli novostavby Nemocnice sv. Michala v Bratislave.

Štvrté opatrenie

Ide o štvrté prijaté z pätnástich opatrení druhého sociálno-ekonomického balíčka vlády. Premiér pripomenul, že v prvom balíku už bolo schválené opatrenie na platenie DPH za tovary a služby až po uhradení faktúry. Toto opatrenie sa bude týkať podľa schválenej novely zákona o DPH zhruba 135 tisíc firiem.

Tento spôsob platenia DPH tak budú môcť využiť dve tretiny firiem. Stavebné spoločnosti však žiadali rozšírenie tohto opatrenia s tým, že limit tržieb podnikateľov do 100 tis. eur je málo. Subdodávateľ stavebných prác nebude musieť posielať faktúru s daňou z pridanej hodnoty.

"Bude sa menej vystavovať riziku druhotnej platobnej neschopnosti. Nebude musieť trpieť v prípade oneskorenej platby faktúry a nebude si musieť plniť svoje povinnosti voči štátu napriek tomu, že mu niekto nezaplatil," uviedol minister financií Peter Kažimír.

To je podľa neho kľúčová vec v stavebníctve, keďže ešte doznievajú dopady hospodárskej krízy v podobe druhotnej platobnej neschopnosti. "Hlavne malí a strední podnikatelia sú v takýchto prípadoch vystavení otázkam života a smrti fungovania vlastnej firmy. Toto opatrenie má svoj význam aj v boji proti daňovým únikom, pretože najväčšie podvody sa robia v reťazcoch medzi firmami, ako si postupne môžu fiktívne účtovať nazbierané hodnoty a potom si ju nárokovať od štátu," dodal Kažimír.

V prípade schváleného opatrenia v stavebníctve je podľa neho táto možnosť odstránená. Minister pripomenul, že pred rokom zaviedli podobný systém pri obchodovaní s obilím a vytlačili podvodníkov s DPH v tejto oblasti.

Plne harmonizovaná DPH

Daň z pridanej hodnoty je v Európskej únii ako jediná plne harmonizovaná. "Musíme sa hýbať v rámci európskeho práva. Smernica hovorí presne o tom, v ktorých oblastiach môžete takýto systém platenia DPH využívať. Stavebníctvom sme vyčerpali tento zoznam a ďalšie tam nie sú," odpovedal Kažimír na otázku, prečo sa spomínané opatrenie nevzťahuje aj na iné odvetvia.

"Nemôžeme bez toho, že by sme nekomunikovali s Európskou úniou, rozširovať tento zoznam služieb alebo tovarov. Oblasť stavebníctva je dovolená, preto túto možnosť využívame," dodal minister financií. Opozícia doteraz neúspešne navrhovala v parlamente viaceré opatrenia, napríklad aj platenie DPH až po úhrade faktúry, ktoré Smer-SD neskôr prevzal a presadil.

"Je tu opozícia, ktorá bola opakovane súčasťou vlády a nikdy nič neurobila," reagoval na otázku Fico. Ako príklad uviedol, že napríklad KDH bolo trikrát pri zvyšovaní DPH a ani raz nepristúpilo k jej zníženiu. "Ak sú vo vláde, len zvyšujú dane, len berú ľuďom, len privatizujú. Potom prídu do opozície a hovoria, že by to urobili takto. Prečo to neurobili, keď boli vo vláde?" opýtal sa premiér s tým, že ho nezaujíma, čo dnes opozícia navrhuje.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy