Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Most v Podbieli spojazdnia najneskôr v piatok, kamióny musia počkať
Zdielať na

Most v Podbieli spojazdnia najneskôr v piatok, kamióny musia počkať

ORAVA / Najhlavnejšia spojnica medzi Poľskom a Slovenskom bude čoskoro prepojená - najneskôr tento piatok. Pre most v Podbieli, ktorý je v havarijnom stave, totiž uzavreli minulý týždeň medzinárodnú trasu. Z nového mostného prepojenia sa budú tešiť všetci, okrem kamionistov - tí si budú musieť počkať, lebo ľahká konštrukcia mostu by ich neuniesla. Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest povedal, že ešte nikdy neriešil podobnú krízovú situáciu na medzinárodnej ceste.

Komplikované cestovanie do práce či do školy vyriešia do konca týždňa. "V piatok to môže byť spustené dajme tomu v poobedňajších hodinách," tvrdí generálny riaditeľ Roman Žembera.

Semafory

Autobusy a autá  budú chodiť striedavo, všetko budú riadiť semafory. "Most je skladačka, bola poskytnutá zo štátnych hmotných rezerv, osádza sa na jestvujúce piliere a opory na nepoškodené časti mosta," vysvetľuje riaditeľ závodu Žilina Doprastav, Michal Berger.

Aj obchodníci pre chýbajúce cestné spojenie pociťovali odliv zákazníkov. "Som veľmi rád, že sa situácia posunula dopredu," tvrdí starosta obce Podbiel. "Most sa premostí ľahkou súpravou, ktorá slúži na prechod osobných áut, autobusov a zásobovania," tvrdí predseda krízového štábu Jozef Domiňák.

Dočasný most

Kamionisti si ešte počkajú. Súbežne vedľa postavia ťažký dočasný most, ktorý už bude aj pre kamionistov. "Do dvoch mesiacov bude prevádzkyschopný," tvrdí Jozef Domiňák.

Keď začne fungovať ťažký dočasný most, ľahký rozoberú a na jeho mieste začnú stavať trvalý most.

Téme sa venuje redaktorka Eliška Prečová:

Najčítanejšie správy