Skoro jasno
18°
Bratislava
Situácia na Orave je kritická. Ľudia sa nevedia dostať do práce
Zdielať na

Situácia na Orave je kritická. Ľudia sa nevedia dostať do práce

DOLNÝ KUBÍN / Všetci tí, ktorí cestujú cez Oravu, sa v týchto dňoch poriadne potrápia. Už štvrtý deň je najdôležitejšia spojnica medzi Slovenskom a Poľskom uzavretá. Dôvodom je most v Podbieli, ktorý je v havarijnom stave. Ľudia sa preto s prosbou o pomoc obrátili na armádu. Chceli by tam pontónový most.

Most je uzavretý a väčšine ľudí, namiesto autobusov, ostáva iba vlakové spojenie.

Napríklad žiaci cestujú natlačení vo vlaku.

Učiteľ zo Zuberca dokonca musel stopovať priamo na poľnej ceste, ak chcel stihnúť vyučovanie. Prašná cesta je jedinou najkratšou spojnicou z Podbiela do Nižnej.

Museli sa prispôsobiť

Ani v piatok poobede to nebolo ružové. "Išiel som štyri kilometre pešo. Idem na zastávku a dúfam, že autobus pôjde smerom na Zuberec," hovorí

Aj v školách sa museli prispôsobiť. "Skrátili sme prestávky, aby žiaci stihli vlak o trinástej," potvrdzuje riaditeľ základnej a materskej školy v Nižnej Ľubomír Ivan.
 
"Ôsme hodiny sme presunuli na nultú, lebo 14:30 ide posledný vlakový spoj, a potom až o sedemnástej, čo je pre nich neprimerane dlhá doba," vysvetľuje riaditeľ spojenej školy v Nižnej Peter Smolár.

Len vlak

Železničná spoločnosť Slovensko umožnila kupovať cestujúcim lístky priamo vo vlaku.

"Operatívne riešime, aby na Oravu boli dopravené ďalšie vlaky z iných regiónov Slovenska, ktoré budú k dispozícii na budúci týždeň. Železničná spoločnosť Slovensko posilnila viac vlakov ako vo štvrtok,"
informovala hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová.

Ale nie cez všetky dediny vedie vlak, takže ľudia musia kombinovať spoje, aby sa vôbec dostali do práce či školy.

Zlé podmienky

Most si prišli pozrieť aj vojaci - špecialisti zo Serede. Armádny most tu zrejme nebudú stavať.

"Tie pomery, ktoré tu sú, dravý vodný tok, vysoké svahy neumožňujú postaviť provizórne riešenie, hlavne z hľadiska bezpečnostnej premávky,"
vysvetlil námestník Slovenskej správy ciest Marián Pikuliak.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy