Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vyhrotená situácia v Moravanoch nad Váhom. Ľudia sa boja investora
Zdielať na

Vyhrotená situácia v Moravanoch nad Váhom. Ľudia sa boja investora

MORAVANY NAD VÁHOM / Ľudia z obce Moravany nad Váhom (okres Piešťany) majú strach z investora, ktorý chce stavať rodinné domy v rekreačnej časti obce. Na pozemku, cez ktorý vedie trasa chránených ropúch a v oblasti archeologického významu. Developerský zámer investora z Kuvajtu je určený pre rekreačné domy prevažne pre arabskú klientelu.

Dedina lokalitu už dávno nevlastní. Pred viac ako desiatimi rokmi ju aj s rybníkom vedenie obce predalo relatívne lacno. Následne dedinčania rozpredali pozemky aj na blízkom svahu. Práve tu chce arabský investor postaviť relaxačný rezort.

"Predpokladaný počet domov je 28. Pre neustále pripomienky nespokojných občanov nie je stále vydané stavebné povolenie," vysvetlil investor.

"Každý je proti tomu," hovorí jedna z obyvateliek Ľudmila Čavojská.

Tá zahraničného investora vníma ako staviteľa rozhodnutého domy postaviť za každú cenu. "Tento projekt je len pre cudzincov," vysvetľuje.

Ľudia sa búria

Petícia občanov dediny proti rezortu už leží na obecnom úrade. Zastupiteľstvo sa na základe odporu rozhodlo schváliť stavebnú uzáveru, na nasledujúcich päť rokov. Na svete by malo byť do 30 dní.

Vily alebo osada

Na sociálnej sieti už niekoľko dní visí verejný oznam investora - keď na kopci nebudú domy, bude tam osada.   

"Rozhodnutie investora využívať pozemok pre marginalizované skupiny obyvateľstva, bude realizované okamžite po splnení zákonných náležitostí," píše sa v stanovisku investora.

V obci sa už noví záujemcovia o bývanie na kopci v maringote, dedinčanom prišli predstaviť. Návštevu musela riešiť polícia.

"Predpokladáme, že to boli prví záujemcovia reagujúci na rozhodnutie investora pomôcť ohrozeným skupinám,"
tvrdí investor.  

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy