Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novozámčania sú nešťastní. Nechcú elektráreň v rekreačnej oblasti
Zdielať na

Novozámčania sú nešťastní. Nechcú elektráreň v rekreačnej oblasti

NOVÉ ZÁMKY / Stovky Novozámčanov na sociálnych sieťach, a desiatky aj osobne na hrádzi, v piatok už druhý deň vyjadrovali nevôľu so zmenami v obľúbenej rekreačnej oblasti pri kaskádach na rieke Nitra. Investor, ktorý tu začal stavať malú vodnú elektráreň, má ale všetky povolenia v poriadku.

Novozámčania v piatok trávili už druhý deň na hrádzi pri rieke Nitra. "Je tu všetko rozbombardované, zničené. Je to celé zle," sťažuje sa obyvateľka mesta. "Nejaký chrapúň si to môže dovoliť, lebo má peniaze," hovorí ďalší obyvateľ.

Petícia proti výstavbe spred štyroch rokov zostala nevypočutá. "Bývalý primátor sa pýtal i záhradkárov a tí nesúhlasili," spomína obyvateľ.

"Tie stromy nám už nikto nevráti," hovorí viceprimátor mesta Lukáš Štefánik. obyvateľov.

Strategické miesto

Investor tvrdí, že realizuje len to, čo je schválené v povoleniach. "V roku 2006 bola vyhlásená súťaž na výstavbu malej vodnej elektrárne, a bolo to určené ako strategické miesto," vysvetľuje investor Miloš Višňovský.

Osem rokov vybavovali potrebné povolenia, poslanci predchádzajúceho mestského zastupiteľstva dokonca v záujme výstavby schválili aj zmenu územného plánu. "Nečakali sme

"Nečakali sme, že investor začne takto stavať a devastovať Zúgov. Určite sa to dá nejak napadnúť. Robíme, čo sa dá," hovorí viceprimátor. "Nie rodina Višňovských si vymyslela vodné elektrárne na Slovensku, je schválených 367 vodných elektrární a medzi nimi sme aj my," bráni sa investor.

"Primátor tak, ako to sľúbil ľuďom, tak aj spraví všetko pre to, aby to mohol pozastaviť a s tým niečo spraviť," tvrdí viceprimátor.

Obyvatelia sú ale nešťastní. "Jedinú prírodnú krásu, čo tu máme, nám berú. V Rakúsku by toto nedovolili.  Kde sú environmentalisti? Kde sú zastupitelia? Kde sú tí zapredanci, čo to schválili?" pýta sa jeden z nich. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy