Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Unikátne pamiatky alebo garáže? Pamiatkári adresujú výzvu Ficovi
Zdielať na

Unikátne pamiatky alebo garáže? Pamiatkári adresujú výzvu Ficovi

BRATISLAVA / Predstavitelia občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad a odborníci hľadajú možnosti, ako pozastaviť výstavbu a prehodnotiť projekt garáží na Bratislavskom hrade. V tejto veci oslovili premiéra i predsedu parlamentu.

Unikátne keltské pamiatky na Bratislavskom hrade sa musia prezentovať celej verejnosti, tvrdí Margaréta Musilová z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave.

Ako ďalej konštatovala na tlačovej besede predstaviteľov občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad, Spolku architektov Slovenska (SAS) a ďalších odborníkov, “pamiatky treba chrániť a myslieť na to, aby sa na ne nezabudlo“.

Iniciatíva za bratislavský hrad

Prezident Spolku architektov Slovenska (SAS) Juraj Hermann prezentoval otvorený list predsedovi národnej rady Petrovi Pellegrinimu, v ktorom ho 18. februára v záujme ochrany pamiatok žiadajú o prehodnotenie projektu.

"Iniciatíva SAS nie je zameraná proti niekomu, je to iniciatíva za Bratislavský hrad," konštatoval na tlačovej besede Hermann. Garáže podľa SAS do areálu hradu nepatria.

Túto potrebu vyriešili garáže oproti Hradu, v národnej rade a pod západnou terasou Hradu. "Neviem si predstaviť, či by niekoho napadlo budovať garáže na Pražskom hrade,“ tvrdí Hermann, ktorý verí, že stavebník urobil všetko pre to, aby pamiatky nepoškodil.

Hradná garáž

Obáva sa však, že sa ozvali neskoro - jama pre garáže je už prakticky vykopaná. V tejto situácii sa treba sústrediť na pamiatky. Nikto zároveň podľa prezidenta SAS nechce, aby jamu zasypali a doterajšia práca vyšla navnivoč.

Projekt by mohli upraviť aby aspoň čiastočne slúžil na kultúrne účely, mohli by tam prezentovať i nájdené pamiatky. “Na hrady sa vstupuje hradnými bránami a nie vjazdom do garáží,“ dodal Juraj Hermann.

Na bratislavskom hrade panuje stavebný ruch:

SITA

Bývalý kameňolom

Podľa Jána Madarasa z Geologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý na Hrade robil geologický prieskum, plocha, kde sú plánované garáže, bola v stredoveku kameňolomom.

Geológovia ešte vlani vyzývali, aby časť lomu predstavili v rámci budúcej barokovej záhrady. Už to však možné nie je, keďže na mieste lomu sa budujú garáže.

Predstavitelia občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad sa obrátili na premiéra Roberta Fica s občianskou výzvou na pozastavenie výstavby garáží, jazdiarne a záhrady na bratislavskom hradnom kopci dovtedy, “kým nebude pripravený plán záchrany a dôstojnej prezentácie všetkých nájdených pamiatok“.

Ak sa práce dočasne nezastavia najneskôr 28. februára, tak avizujú v lokalite nálezov protesty. Občianska iniciatíva prehlasuje, že nekoná pod vplyvom politických či ekonomických záujmov.

Pozrite si reportáž Klaudie Suchomel Guzovej:

Unikát z čias Keltov

Unikátne stavby, ktoré si dali postaviť rímskymi staviteľmi Kelti, objavili archeológovia na severnej terase Hradu pod bývalou Zimnou jazdiarňou z čias Márie Terézie, v okolí bývalej barokovej záhrady.

"Ide o najstaršie murované stavby v strednej Európe, staršie ako slávne neďaleké rakúske Carnuntum," upozorňujú odborníci.

Takéto stavby mimo územia Rímskej ríše doteraz neobjavili. Zachovali sa tu dvetisíc rokov staré múry, fragmenty zdobenej dlážky, ucelená liata dlážka, interiérová omietka. Výskum odkryl vzácne zlaté a strieborné keltské mince, rímske mince z 1. storočia p. n. l. a ďalšie artefakty.

Objavy rímskych stavieb z obdobia ešte pred vznikom hranice Rímskej ríše, Limes Romanus, sú natoľko dôležité že sa naši archeológovia s nimi zapojili do Európskeho projektu Danube Limes Brand. V oblasti náleziska plánujú obnoviť barokovú záhradu s artefaktmi z minulosti a pod jej úrovňou vzniknú podzemné garáže. Garáže vznikajú v priestore kameňolomu, ktorý tu v minulosti tiež bol.

Stavenisko na bratislavskom Hrade:

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy