Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Za uhynuté ryby v Nových Zámkoch môže vodná elektráreň, tvrdia odporcovia
Zdielať na

Za uhynuté ryby v Nových Zámkoch môže vodná elektráreň, tvrdia odporcovia

NOVÉ ZÁMKY / Výstavba malej vodnej elektrárne na rieke Nitra v Nových Zámkoch rozdelila obyvateľov na dva tábory. Jedni stavbu schvaľujú, druhí by ju najradšej zastavili. Dokonca hovoria, že výstavba spôsobila úhyn rýb. Odborníci však tvrdia, že pri vysokej vodnej hladine sa takéto veci stávajú.

Najnovšiu vlnu nevôle voči výstavbe vyvolali fotografie uhynutých rýb. Fotografiu približne dvadsiatich kilogramov uhynutých rýb pod hrádzou nad staveniskom zdieľalo na stránke odporcov výstavby takmer dve tisíc ľudí.

"To je len mizivé percento. Takáto situácia nastáva každý rok," hovorí ichtyológ Martin Farský.

Pod fotografiami sa množia nenávistné komentáre na adresu investora, ktorý so stavbou, schválenou pred ôsmimi rokmi, začal pred necelým mesiacom. "Nedá sa tvrdiť, že by to bolo jednoznačne vplyvom výstavby elektrárne," hovorí Farský.

Odporcovia: stavbu treba zastaviť

Úhyn rýb sa vyskytuje pri zvýšenej vodnej hladine. Napriek tomu sú odporcovia presvedčení, že stavbu treba zastaviť. "Narúša sa vodný ekosystém v chránenej oblasti. Sú tam ohrozené živočíchy," tvrdí odporca výstavby elektrárne Stanislav Horňák.

"Medzi odporcami panuje veľká neznalosť danej problematiky. Bohužiaľ nás nikto ani nekontaktoval," uviedol zástupca stavebnej firmy Lukáš Liška.

Pozemky, na ktorých sa stavia vodná elektráreň sa nachádzajú v I. stupni ochrany, ktorá platí na väčšine územia Slovenska. To, či prišlo k porušeniu zákona, zatiaľ úrady preverujú.

Oprava cyklistického chodníka

Súčasťou výstavby je aj spevnenie hrádze a oprava cyklistického chodníka po dobudovaní elektrárne. "Nie som technik, ale vidím, že všetko sa im vymyká spod kontroly," myslí si odporca výstavby elektrárne Stanislav Horňák.

"Stavebná firma, ktorá realizovala viac ako 500 vodných elektrární po celom svete, je dá sa povedať zaskočená situáciou, ktorá vznikla v Nových Zámkoch," dodal zástupca stavbnej firmy Lukáš Liška.

Súčasné náklady na výstavbu presiahli už dva milióny eur. Odporcovia by ju najradšej zastavili. "Viem si predstaviť to, že by sa našli ľudia, ktorí by svojpomocne prispeli, aby sa to dalo do pôvodného stavu," myslí si odporca stavby Stanislav Horňák.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy