Skoro jasno
16°
Bratislava
Sýrski lekári žijúci na Slovensku pomáhajú krajanom v táboroch
Zdielať na

Sýrski lekári žijúci na Slovensku pomáhajú krajanom v táboroch

BRATISLAVA / Lekár Ibrahim Ali pochádza zo Sýrie a v našej krajine už žije viac ako 60 rokov. Lekárkou je aj jeho dcéra Perin Haj a spoločne s otcom sa rozhodli nezištne pomáhať utečencom zo Sýrie - svojim krajanom, ktorí opustili domovy s nádejou na lepší život.

"Je to smutný pohľad," priznáva Ali. Na Slovensko prišiel v mladosti, aby tu vyštudoval medicínu.

Chvíľu u nás pôsobil, potom odišiel do Nemecka. Po dvoch rokoch sa ale vrátil. "Moja rodina tu bola, lebo deti tu študovali," vysvetľuje. Má troch synov, ktorí sú inžiniermi a dcéru, ktorá na Slovensku vyštudovala medicínu.

Na obrázky z rodnej Sýrie sa mu pozerá ťažko. Rovnako sa mu pracuje aj s ľuďmi, ktorí odtiaľ utekajú. Často stretáva tých, ktorí boli napríklad zo susednej dediny. 

Hoci z jeho blízkych v Sýrii neostal nik, rodiny tam má stále veľa. "Sme veľký rod, možno aj celá dedina," hovorí.

Ako doma

Jeho dcéra Perin je na Slovensku od sedemnástich rokov a vyštudovala tu medicínu. "Žije sa mi tu super. Cítim sa tu už ako doma," priznáva.

Výprava z Vysokej školy svätej Alžbety dnes dorazila na opačnú stranu maďarsko - slovenských hraníc. Pomáhajú utečencom. Pozrite si reportáž:

Perin na jednej strane chápe Európu, že sa cudzích boja. Na druhej strane tvrdí, že by sme im mali rozhodne pomôcť. "Stratili svojich príbuzných, majetok. Nič im nezostalo len to, že dúfajú, že budú mať aspoň strechu nad hlavou.

Pomáhajú utečencom

Spolu s otcom pomáha lekárovi Vladimírovi Krčmérymu. Chodia do táborov a utečencom robia základné lekárske vyšetrenia, rozdávajú pršiplášte a keď treba, tak aj antibiotiká.

Je to smutný pohľad, hovoria Ali s dcérou. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy