Polojasno
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V Prešove sú premnožené potkany, po sídlisku behajú aj počas dňa
Zdielať na

V Prešove sú premnožené potkany, po sídlisku behajú aj počas dňa

PREŠOV / Mesto Prešov bojuje s potkanmi. Podľa odborníkov sú premnožené a je ich niekoľkonásobne viac ako obyvateľov. Deratizéri dávkujú do ich úkrytov návnady s jedom. Účinkujú po niekoľkých dňoch.

Podľa amatérskych záberov potkany behajú na najväčšom prešovskom sídlisku už aj za bieleho dňa. Tamojšie ulice obchádzajú deratizéri. "Špeciálne zariadenie slúži na to, aby sme čo najhlbšie dostali návnadu do diery," uviedol Ľubomír Červeňák z Deratizačnej firmy. 

Premnožené potkany

Podľa odborníka sú potkany premnožené. Dôkazom toho je, že potkany vidno aj cez deň. "Keď sedím na balkóne, tak vidím ako prebehujú," tvrdí obyvateľka sídliska.

Prešov je tretie najväčšie mesto na Slovensku. Žije tu necelých 100 tisíc obyvteľov. Potkanov je tu ale niekoľkonásobne viac. Odhady odborníkov hovoria o 400 tisíc až pol milióne. "Na jedného obyvateľa odhadujeme štyri až päť kusov," dodáva odborník.

Neporiadok a zásoby

Potkany sa vyskytujú všade tam, kde je neporiadok alebo majú dobré zásoby potravy. Zdržiavajú sa pri kontajneroch a v blízkosti pivníc. Potkany sú veľmi inteligentné. Hlodavce majú medzi sebou takzvaných ochutnávačov. Jed v návnadách pôsobí smrteľne až po niekoľkých dňoch. 

Úplne vyhubiť potkanov je podľa odborníkov nemožné. Pravidelnou derazitáciou a poriadkom je možné ich eliminovať.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články