Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Smrdí vám v byte kanalizácia? Toto sú možné príčiny
Zdielať na

Smrdí vám v byte kanalizácia? Toto sú možné príčiny

BRATISLAVA / Trápi vás zápach v byte? Niekedy to nemusí mať nič spoločné s verejnou kanalizáciou. Zápach v bytoch cítia ľudia aj vtedy, ak je nízky tlak, tesne pred dažďom alebo pri silnom vetre.

Ak smrad, ktorý prichádza zvonka nie je súčasťou bytového objektu, treba zalarmovať mestskú časť alebo obec. Existujú aj prípady, kedy splašky v byte cítite a s verejnou kanalizáciou to nemá nič spoločné.

"V prípade, ak je kanalizácia ešte súčasťou bytového objektu, treba kontaktovať správcu bytového objektu," uviedla hovorkyňa mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Alexandra Obuchová. Problémov, kedy byt zapácha je viac.

Počasie

Nepríjemný zápach cítia ľudia pri zmene počasia. Keď je nízky tlak, tesne pred dažďom alebo pri silnom vetre.

"Keď je silný náraz vetra, môže sa stať, že sifón vytečie," uviedol majiteľ deratizačnej firmy Zdeno Jaško.

Ventily

Ak to nie je počasím, problém môže byť na streche paneláku. "Každá stúpačka je odvedená na strechu a odvetraná. Môže byť upchatá ventilačná hlavica alebo niečo na streche. Je to relatívne ľahká operácia, treba kontaktovať správcu," hovorí Marián Duranka, ktorý rekonštruuje stúpacie rozvody.

Potkan

Nepríjemný zápach sa staršími bytmi môže šíriť aj z úplne iných dôvodov. "Potkan prehryzie otvor nad hladinou, takže si to ľudia ani nevšimnú, že majú deravé potrubie a vtedy ten pach aj s potkanom ide mnohokrát aj do bytu," uviedol Jaško.

Opustený byt

Deratizéri sa stretávaju aj s tým, že ľudia majú v bytoch smrad aj kvôli opusteným bytom alebo dovolenkárom. "Kto ide dlhú cestu mal by otvor hermeticky uzavrieť. Odparí sa vodný uzáver zo sifónov a vtedy cítime pach. Tam stačí dopustiť vodu alebo občas spláchnuť," tvrdí majiteľ deratizačnej firmy.

Rekonštrukcia

Na vine môže byť aj sused, ktorý rekonštruoval byt. "Pri rekonštrukciách, ktoré si ľudia robili sami, môže byť prebúraný prestup medzi jednotlivými podlažiami. Tam môže dochádzať k úniku zápach," uviedol Marián Ďuranka. 

Havária stúpačky

Ak to nie je ani jedna z predchádzajúcich príčin, zápach sa môže šíriť kvôli havárií. "Je to pomerne ťažké zistiť kde to je. Môže to byť hocikde na tej stúpačke. V tomto prípade treba prešetriť jednotlivé byty. Najlepšie okolo toho miesta zápachu," dodal Ďuranka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy