Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na Slovensku rastie počet otrávených hubami i surovou fazuľou
Zdielať na

Na Slovensku rastie počet otrávených hubami i surovou fazuľou

BRATISLAVA / Takýto typ otráv v takom množstve sme na Slovensku doteraz nemali, tvrdí známa toxikologička. Hovorí o ľuďoch, ktorí v snahe žiť zdravšie konzumujú surové plody, vrátane fazule či húb. Často potom končia s bolesťami brucha a hnačkami na centrálnych prijímoch.

Toľko telefonátov ľudí, ktorí zjedli surové jedlé huby, sme tu nikdy doteraz nemali, tvrdia toxikológovia.

"V pondelok sme na urgentnom prijíme ošetrili pacienta, ktorý podľa jeho slov chcel len ochutnať, ako chutia telepne neupravené, ale jedlé huby," hovorí hovorca Fakultnej nemocnice v Trnave Matúš Stračiak. "Ošetrili sme len za pondelok sedem pacientov," dodáva vedúca Národného a toxikologického a informačného centra Univerzitnej nemocnice v Bratislave Silvia Plačková.

Surové huby

To, že sú huby jedlé neznamená, že sa môžu konzumovať surové. "Aj keď sú jedlé varené, za surova sú jedovaté," dodáva Plačková.

"Môžu spôsobiť potiaže ako bolesti brucha či hnačky," vyratúva komplikácie Plačková.

Surová fazuľa

Toxikológovia sa okrem otráv hubami stretávajú aj s konzumentmi surovej fazule. "Surové semená fazule záhradnej sú jedovaté," dodáva Plačková.

"Ľudia, ktorí zjedia surovú fazuľu, vracajú a majú krvavé hnačky," dodáva.

Takýto stav si vyžaduje lekárske ošetrenie. "V minulosti sme takéto prípady absolútne nemali. Teraz ale, keď je nový životný štýl, ľudia konzumujú surové ovocie, zeleninu, strukoviny i huby," hovorí Plačková.

Muchotrávka zelená

Toxikológovia upozorňujú milovníkov húb najmä na jedovatú muchotrávku zelenú. Tá sa vyskytuje aj v bielej forme.

"Za posledných 25 rokov zomrelo na Slovensku na otravu muchotrávkou zelenou päťdesiattri ľudí," dodáva.

Hubárska poradňa

Ľudia si ich mýlia so šampiňónmi alebo plávkami. Toxikológovia preto varujú, aby si hubári a tí, ktorí na huby chodia všímali, čo berú so sebou. Muchotrávka zelená má vždy biele lupene, prsteň a kalich smrti.

Ak si niekto nie je istý, môže sa obrátiť aj na hubársku poradňu. Odborníci varujú pred kúpou húb popri cestách. "Väčšinou máme prípady, že ľudia prijímajú dary alebo kúpia tie huby pri ceste, no nerozoznajú ich," konštatuje Plačková.

Počet otrávených hubami a surovou fazuľou pribúda, varujú toxikológovia, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články