Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V osade sa bijú pre vodu. Majú jeden hydrant
Zdielať na

V osade sa bijú pre vodu. Majú jeden hydrant

TREBIŠOV / Tečúca voda v domácnosti je pre obyvateľov rómskej osady v Trebišove veľká vzácnosť. Žije v nej približne 5-tisíc obyvateľov a väčšina z nich si berie vodu aj v týchto horúčavách z jediného hydrantu. To sa nie raz končí potýčkami a bitkami.

Na vodu čakajú nielen dospelí, ale aj malé deti. So sebou majú hrnce, fľaše či obrovské plastové bandasky na vozíkoch. Objavujú sa tu slovné hádky a aj fyzické konflikty.

"Bijú sa. Tým, čo si načapujú vodu, pľujú ostatní do vedier," opisujú obyvatelia osady.

Voda by teoreticky mohla tiecť do každej domácnosti. Správca bytov však potrubie zaplomboval. Môžu za to neplatiči. "Majú možnosť si na hydrante nabrať pitnú vodu, akékoľvek množstvo," tvrdí riaditeľ bytového podniku Ján Šipoš.

Čakaciu dobu nespomínajú

Zákon hovorí iba o tom, že pre ľudí musí byť za každých okolností zabezpečený zdroj pitnej vody. Čakacia doba sa v ňom vôbec nespomína. Obyvatelia v osade teda musia byť trpezliví.

Na situáciu doteraz úrady nikto oficiálne neupozornil. V prípade núdze tu je priestor na zvýšenie kapacity odberných miest vody. Avšak iba dočasne.

"Zatiaľ takáto požiadavka neprišla, ale pomocou hydrantov sa rieši táto situácia," informuje primátor mesta Trebišov Marek Čizmár.

Na mieste bol redaktor Peter Sabó:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy