Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dieťa zabudne v aute jeden z desiatich rodičov. Takto sa tomu môžete vyhnúť
Zdielať na

Dieťa zabudne v aute jeden z desiatich rodičov. Takto sa tomu môžete vyhnúť

BRATISLAVA / Až jedenásť percent rodičov zabudne svoje dieťa v aute. Patrí medzi nich aj otec z Nitry, ktorý v stredu nechal svoju dcéru v zaparkovanom aute na parkovisku. Dieťa zomrelo. Odborníci radia, ako sa podobnej tragédii vyhnúť.

Situácia, keď rodič zabudne svoje dieťa v aute, nie je neobvyklá. Podľa organizácie Safe kids worldwide, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou detí, zverejnila prieskum, podľa ktorého v aute zabudne dieťa 11 percent rodičov.

Pri deťoch mladších, ako sú tri roky, sa to stane až jednému zo štyroch rodičov. Väčšina z nich si spomenie včas. Viac zabúdajú otcovia, a to až trikrát častejšie.

"Vzťah otec-dieťa, a najmä v prvých mesiacoch, je iný. Väzba s matkou je intenzívnejšia. Rola otca spočíva vo finančnej zábezpeke, až okolo druhého, tretieho roku má otec viac priestoru tráviť čas s dieťaťom," vysvetľuje psychologička Barbora Miščíková.

"Je to o tom, ako si vytvorí vzťah. Ak hneď, tak sa mu to nemôže stať," dopĺňa psychologička Monika Longauerová.

Sústreďte sa!

Svoju úlohu zohráva aj stres, denný stereotyp a rutina. Psychologička rodičom radí, premyslieť si vopred svoj deň, naplánovať si ho a sústrediť sa.

"Dôležité je venovať pozornosť aktivitám, ktoré práve robím," zdôrazňuje Mišíková.

Odborníci tiež vravia, že je aj umiestnenie autosedačky - nie za šoférom, ale na takzvanom riaditeľskom mieste. "Kde kedykoľvek sa otočím, zaregistrujem ju v zrkadielku," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Ako nezabudnúť

Organizácia Safe Kids Worldwide tiež odporúča odložiť si k dieťaťu niečo dôležité, čo vám bude určite chýbať. Napríklad peňaženku, doklady či kľúče.

Existuje aj pravidlo ľavej topánky, ktorú si vyzujete a položíte k dieťaťu. Pomáha aj rozprávať sa, spievať, či hrať hry.

"Otázky ako kam ideme, kedy tam budeme, sú otravné, ale komunikácia je dôležitá," hovorí Palesch.

Psychológovia majú radu aj pre nevodičov - ak vystupujete z auta stačí len malý pohľad do druhého auta a aj ním môžete niekomu zachrániť život.

"Ak to uvidíme, musíme konať. Nemôžeme byť ignoranti," vyzýva Longauerová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy