Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nenávisti na internete pribúda. Povedzte nám to do očí, vyzývajú známe osobnosti
Zdielať na

Nenávisti na internete pribúda. Povedzte nám to do očí, vyzývajú známe osobnosti

BRATISLAVA / Diskusie k článkom či komentáre na sociálnych sieťach sú plné nenávistných komentárov, ktorým sa hovorí "hejty" a ich anonymným autorom "hejteri". Je to od slova "hate", čo v angličtine znamená nenávisť, či nenávidieť. Na tento problém upozornila kampaň Povedz mi to očí.

Hejt je nenávistný prejav a v online prostredí môže mať formu textu, obrázku alebo videa. Môže byť namierený voči jednotlivcovi alebo voči určitej skupine - napríklad voči utečencom, LGBTI komunite, Rómom, Ukrajincom a podobne.

Dôvodom pre hejt je obvykle inakosť, no terčom hejtu sa stávajú aj známe osobnosti, firmy, mimovládne organizácie. Špecifickou kategóriou hejtu je rasovo motivovaný hejt, ktorý podnecuje, propaguje alebo ospravedlňuje rasovú nenávisť, xenofóbiu, antisemitizmus a ostatné formy nenávisti založené na netolerancii, píše sa na webe kampane proti nenávisti na internete.

Kampaň

Hejty nechýbajú ani na spravodajskom webe televízie JOJ - noviny.sk. "Nenávistné komentáre sa najčastejšie objavujú pri téme imigrantov, rusko-ukrajinskom konflikte. Úplne najhoršie komentáre boli v prípade vážnych zdravotných problémov našej kolegyne. Komentáre, ktoré sú v rozpore so zákonom alebo dobrými mravmi mažeme, prípadne aj blokujeme užívateľov," povedal komentátor spravodajského portálu Noviny.sk Arpád Soltész.

Na nenávistnú epidémiu na internete sa rozhodla zareagovať Nadácia otvorenej spoločnosti originálnou kampaňou "Povedz mi to do očí". Kampaň je práve ukážkou toho, že nie je umením byť drsný na internete. Umením je zvládnuť konštruktívnu diskusiu, kritiku a povedať svoj názor spôsobom, akoby sme ho hovorili do očí.

"Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation podporuje slobodný prejav a spoločenskú diskusiu bez urážania iných ľudí, menšín či názorov. Kampaňou Povedz mi to do očí preto chceme pomôcť k tomu, aby sa internetom namiesto hejtu šírili relevantné informácie a podnetné názory," hovorí o kampani Nadácia otvorenej spoločnosti.

Hrozí väzenie

Sloboda prejavu je v demokratickom štáte normálna. Teraz však nehovoríme o normálnom vyjadrení nesúhlasu, ale o stanoviskách, ktoré majú za cieľ vyslovene ublížiť.


Kritický komentár je v poriadku, ale ak ide o urážanie, osočovanie, či šírenie klamstva, hejter môže skončiť aj na súde. Právnička Dana Jelinková Dudziková odporúča takýto postup.

TV JOJ


Celebrity

Americký šoumen Jimmy Kimmel využil vo svojej šou takzvané hejty na sociálnej sieti, ktorými autori útočili na športové, hudobné, či herecké celebrity. Známi ľudia v jeho šou sami čítajú nenávistné komentáre na svoju osobu. A ich reakcie sú rôzne, pozrite si priložené video:

Súvisiace články