Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V dave sa neskryjete. Ak porušíte zákon, trestu sa nevyhnete
Zdielať na

V dave sa neskryjete. Ak porušíte zákon, trestu sa nevyhnete

BRATISLAVA / Počas sobotňajšej demonštrácie zvolanej na protest proti povinným kvótam na prijatie utečencov jej účastníci vulgárne napadali svojich názorových oponentov a dožadovali sa vešania ústavných činiteľov.

Počas samotného pochodu a demonštrácie nedošlo k priamym násilnostiam. Ľudia v dave, podnecovaní rečníkmi, vyzývali k fyzickej likvidácii poslancov a vlády.

Na transparentoch boli napísané aj mená slovenských europoslancov, ktorí podporili kvótový systém prijímania utečencov. Europoslanec Richard Sulík hlasoval proti kvótam, podobné reakcie však odsudzuje.

Narušený človek

"Čokoľvek chceme riešiť, nesmieme pomocou násilia, ani verbálneho. Takéto prejavy jednoznačne odsudzujem a k nim patrí aj prejav Banskobystrického župana," povedal Sulík.

Keď dav opakovane skandoval vulgárny popevok ohľadne europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej. "Povedali ste to za mňa," povedal davu banskobystrický župan Marián Kotleba.

"Ide naozaj o veľmi jednoduchých ľudí, ktorí sú plní predsudkov a násilia. Oni majú zrejme problémy sami so sebou," povedala europoslankyňa Flašíková-Beňová. Marián Kotleba je podľa nej psychicky narušený človek.

Podnecovanie k násiliu

"To je taká typická črta Mariána Kotlebu, on je v podstate zbabelec. On sa tak tvári, keď sú okolo takíto ľudia, ako boli na tom námestí, že je hrdina. Spoza rohu na niekoho niečo vykríkne, a potom uteká," myslí si Flašíková-Beňová.

Niektorí politici zastávajú názor, že aj vulgárne a agresívne pokriky sú chránené slobodou slova. "Každý má právo v tejto krajine povedať svoj názor, aj extrémistický, vulgárny, ale nikto nemá právo útočiť  na majetok a na bezbranných ľudí. Zákon na nich musí dopadnúť s plnou vážnosťou a oni si to musia uvedomiť," hovorí poslanec Daniel Lipšic.

Ak porušujte zákon v dave, neznamená to, že sa vyhnete trestu. "Nijakým spôsobom nevyviňuje z hľadiska trestnej zodpovednosti tá skutočnosť, že to bolo skandované v rámci davu. Čiže malo by sa skúmať, ktorí jednotlivci, respektíve, kto podnecoval," informuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy