Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tatranské plesá nie sú kúpalisko, za plávanie v nich môžete dostať pokutu
Zdielať na

Tatranské plesá nie sú kúpalisko, za plávanie v nich môžete dostať pokutu

VYSOKÉ TATRY / Do Vysokých Tatier dorazili vysoké teploty a horúčavy a to má už svoj tradičný dôsledok, ktorý robí vrásky ochranárom - kúpanie turistov v plesách. U Poliakov je to prísne zakázané a nemalo by sa to diať ani na Slovensku. Ale deje sa.

Pred niekoľkými dňami sa objavili na sociálnych sieťach zábery, ktoré zobrazovali mladých ľudí, ktorí sa kúpu v tatranských plesách. "Sme na Morskom oku, voda je tu strašne studená," hovorí muž na videu.

Na poľskej strane Tatier je to pritom prísne zakázané. Ide o priestupok, za ktorý môžete dostať pokutu.

Samotné kúpanie sa v plese môže mať totiž veľmi zlé následky pre tatranské jazero. "Tatranské jazerá sú veľmi delikátnym ekosystémom. Neznečistí ich iba kúpanie, ale napríklad aj vhadzovanie mincí," povedal pracovník poľského Tatranského národného parku Zbyszek Ladygin.

Hrozí pokuta

"Plesá sú primárne útočiskom rôznych druhov bezstavovcov a živočíchov, zdrojov pitnej vody pre zvieratá," upresnil riaditeľ správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Na Slovensku nie je kúpanie sa v plesách oficiálne zakázané. Ak to ale napriek tomu vyskúšate, pokuta vás zrejme neminie. "Podľa návštevného poriadku Tatranského národného parku je v územiach s tretím a vyšším stupňom ochrany zakázaný pohyb mimo turistických chodníkov. Tým pádom je zakázaný aj vstup do plies," dodal Maroš Petrík.

Pokutu tak na Slovensku nedostanete za samotné kúpanie, ale predovšetkým za to, že ste zišli mimo značkovaného chodníka. Väčšinu prípadov ale slovenskí ochranári riešia iba dohovorom.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy