Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Meno nového ministra hospodárstva spôsobuje zmätok
Zdielať na

Meno nového ministra hospodárstva spôsobuje zmätok

BRATISLAVA / Krstné meno nového ministra hospodárstva je zaujímavé. Mnohí sa pýtajú, či ide o omyl na matrike, alebo meno Vazil naozaj existuje. Slováci totiž skôr poznajú meno Vasiľ. Ako sme zistili, Vasiľa s Vazilom si zamieňal aj samotný minister Hudák.

Ako sa nám čerstvo vymenovaný minister hospodárstva priznal, nad svojim krstným menom Vazil sa vraj nikdy nezamýšľal. "Volali ma všelijako, sestra ma volá Vako," hovorí Vazil Hudák.

Ľudia sa vraj nad jeho menom občas pozastavujú a oslovujú ho aj nesprávne - Vasiľ. "Vasiľ asi v súvislosti s Vasiľom Biľakom. Ľudom skôr rezonuje v mojom mene to s," dodáva.

Chybné vysvedčenia

Zmätok s menom nového ministra hospodárstva nájdete aj na internete. Po zadaní mena Vasiľ Hudák sa vám zobrazia fotky Vazila Hudáka. Chybné meno Vasiľ mal vraj minister dokonca na vysvedčeniach v škole.

Aj samotný minister zistil, že sa volá Vazil až po nahliadnutí do rodného listu. "Keď som nastúpil do bankového segmentu v roku 2002, žiadali odo mňa rodný list. Keď som do neho nahliadol, zistil som, že som naozaj Vazil," dodáva.
Aj keď meno Vazil v slovenskom kalendári nenájdete, predsa len existuje. Spája sa so svätým Bazilom, ktorý  položil základy organizovanému životu rehoľníkov. "Svätý Bazil, čo je pôvodom starogrécke a starobyzantské meno. Nositelia tohto mena sú ľudia rusínskej národnosti," vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská. Čo sedí. Otec Vazila Hudáka je totiž pôvodom Rusín.

Vynútená výmena

Prezident SR Andrej Kiska vymenoval 16. júna do kresla ministra hospodárstva Vazila Hudáka. Ten predtým pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií.

Vo funkcii strieda ministra financií Petra Kažimíra, ktorý bol zhruba na mesiac poverený aj vedením rezortu hospodárstva. Predtým zastával funkciu ministra hospodárstva Pavol Pavlis. Ten musel odísť po podozreniach z rodinkárstva v rezorte. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy