Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najväčšie sídlisko na Slovensku Petržalka oslavuje 42. narodeniny
Zdielať na

Najväčšie sídlisko na Slovensku Petržalka oslavuje 42. narodeniny

BRATISLAVA / Najväčšie sídlisko na Slovensku, Petržalka, oslavuje 42. narodeniny. Preslávila ju najväčšia výstavba panelákov v Československu. Bývalý prezident Československa Václav Havel ju v 90. rokoch označil za socialistickú králikáreň.

Pôvodne sa mala Petržalka vstavať ako sídlisko pre 60 tisíc obyvateľov. Nakoniec má kapacitu 150 tisíc. 

Súčasné údaje hovoria o tom, že tam žije okolo 130 tisíc ľudí. Nachádza sa tam približne 40 tisíc bytov v 8 až 12 poschodových panelákoch. Podľa dostupných údajov je Petržalka tretím najväčším mestom na Slovensku.

Postupná výstavba

"Rástlo to postupne. Zrejme to bolo tak urobené, že ako sa vyrábali jednotlivé typy, tak sa postupne osádzali. Nebol to kompaktný výboj," uviedol vedúci Ústavu urbanizmu na Slovenskej technickej univerzite Bohumil Kováč.

Prvý panelák bol skolaudovaný 3. augusta 1977 na Romanovej ulici.

Na vybudovanie panelákov sa používali betónové panely, ktoré sú podľa odborníkov večné. Aj napriek tomu sa hovorí, že majú životnosť 40 rokov. Odborníci problém vidia skôr inde a žiadny dom nevydrží bez údržby večne.

Pohľad na panorámu Petržalky s rakúskeho Hainburgu:

SITA

Systémové problémy

Podľa Bohumila Kováča sa ľudia dnes o tie domy začínajú starať a mnohí zatepľujú. 

"Tie domy majú úplne iné systémové problémy, ktoré by bolo potrebné riešiť. To je celá technická infraštruktúra. Jadrá, kúrenie, rozvody, voda, kanalizácia," dodal Kováč.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy