Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sedemnásťroční sa o vodičák netrhajú, nechcú jazdiť pod dozorom
Zdielať na

Sedemnásťroční sa o vodičák netrhajú, nechcú jazdiť pod dozorom

BRATISLAVA / Zákon, ktorý umožňuje sedemnásťročným vodičom viesť motorové vozidlo, je v platnosti už viac ako tri roky. Medzi mladými ale ošiaľ nespôsobil. Pod dozorom rodičov šoférovať nechcú.

Mnohí tínedžeri, ktorí si v sedemnástich spravili vodičák, možnosť šoférovať nevyužívajú. Dôvodom je i to, že na nich rodičia nemajú čas.

"Myslela som si, že keď si spravím vodičský, tak začnem jazdiť. Bola som ale sklamaná, pretože rodičia nemali čas," priznáva jedna zo sedemnásťročných šofériek.

Niektorí si tento zákon nemôžu vynachváliť. "Jazdila som najskôr s rodičmi a potom som sama mala menší problém," hovorí študentka, ktorá si túto možnosť pochvaľuje.

"Je to dobrý nápad, ale rodičia by si mali nájsť na deti čas," myslí si ďalší z tínedžerov.

To, že sa sedemnásťroční tínedžeri do autoškôl neponáhľajú, nie je podľa inštruktorov na škodu. Rozdelili sa ale na dva tábory. Jedni si túto možnosť pochvaľujú, iných tento zákon nepotešil.

"Keď má dieťa zodpovedných rodičov, tak nech si robí vodičák v skoršom veku. Rozumný rodič odjazdí minimálne tritisíc kilometrov so svojím dieťaťom aby mu ešte dohovoril, upresnil, čo autoškola nestihla," hovorí majiteľ autoškoly Pavel Hlinka.

Nízky záujem

"Zo 150 ľudí, ktorí žiadali o vodičské oprávnenie, bolo sedemnásťročných len dvadsať," potvrdzuje nízky záujem Marián Mikulišin.

Ďalším z dôvodov, prečo sa mladí nadšene nevrhli na šoférovanie, je nutnosť jazdiť so spolujazdcom, ktorý má najmenej desaťročnú prax. "Odrádza ich to, pretože vo väčšine prípadov sú to rodičia," dodáva Mikulišin.

Americký scenár, kde už študenti pod osemnásť rokov jazdia sami do škôl, sa u nás nekoná.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy