Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vodiči, pozor! Nad jedno promile chcú habať autá
Zdielať na

Vodiči, pozor! Nad jedno promile chcú habať autá

BRATISLAVA / Slovákov, ktorí si radi vypijú a sadnú za volant, alarmujúco pribúda. Podľa Agentúry pre medzinárodnú cestnú dopravu dozrel čas na ráznejšie kroky. Navrhuje, aby šoférom s viac ako jedným promile v krvi prepadlo auto v prospech štátu.

Vodičom, ktorí šoférovali s viac ako jedným promile alkoholu, treba skonfiškovať motorové vozidlo, navrhuje Agentúra pre medzinárodnú cestnú dopravu.

"Vysoké pokuty, zadržanie vodičského preukazu či hrozba väzenia nie sú účinné. Sme za to, aby sa urobil radikálny rez. Navrhujeme, aby sa uzákonila konfiškácia majetku," uviedol riaditeľ Agentúry pre medzinárodnú cestnú dopravu František Turák.

Podľa Turáka by išlo o veľmi tvrdé opatrenie. "Je potrebné tvrdo a radikálne bojovať s tými, ktorí vedú auto s viac ako jedným promile," povedal.

Bez vodičáku na furt

Na vysoké pokuty si vodič peniaze podľa neho nájde. "Ale ak sa niekomu skonfiškuje motorové vozidlo, tak ide o značné prostriedky, vtedy si každý vstúpi do svedomia," dodal Turák.

Takéto opatrenie by podľa neho myslelo aj na prípady ako je šoférovanie vozidiel mestskej hromadnej dopravy či jazda s ukradnutým vozidlom.

Turák v mene Agentúry navrhuje i zadržanie vodičského preukazu na dlhšie obdobie až na doživotie. Plánuje sa obrátiť na ministra vnútra i ministra spravodlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy