Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Poslanci chystajú bič na predajcov cez telefón
Zdielať na

Poslanci chystajú bič na predajcov cez telefón

BRATISLAVA / Ministerstvo hospodárstva pred časom sprísnilo legislatívu pre predajcov po telefóne. Dvaja opoziční poslanci teraz navrhujú, aby nám predajcovia hneď v úvode telefonátu oznámili, odkiaľ majú naše čísla.

"Návrh im zavádza povinnosť informovať o spôsobe získania telefónneho čísla a tiež majú povinnosť vypýtať si výslovný súhlas, že súhlasíte s hovorom," ozrejmuje poslanec Miroslav Kadúc.

"Je nám jasné, že sa nepodarí úplne eliminovať neželané telefonáty, ale chceme to sťažiť tým, ktorí to robia nepoctivo," dodáva poslanec Juraj Droba.

Zákon pritom už dnes hovorí, že volajúci predajca musí mať súhlas na takýto hovor už vopred. Ten pritom ľudia dávajú rôznymi spôsobmi.

"Občania častokrát odovzdávajú svoje súhlasy pri uzatváraní rôznych zmlúv, pri získavaní rôznych kariet výhod a zliav," ozrejmuje Roman Vavro, hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Odvolaný súhlas

Svoj súlhlas môžete kedykoľvek odvolať. "V súčasnosti je potrebné postupovať individuálne a jednotlivec sa musí obrátiť na každého prevádzkovateľa samostatne," uviedol Dávid Zubko, odbor právnych služieb a medzinárodných vzťahov z Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

Ministerstvo hospodárstva považuje návrh opozičných poslancov ale za nadbytočný. "Zákon o ochrane spotrebiteľa už dostatočne v súčasnosti rieši jeho ochranu, pretože nemožno uzatvoriť zmluvu na základe telefonického rozhovoru. Ten účastník telefonického rozhovoru by musel dať písomný súhlas a písomne uzatvoriť takúto zmluvu," informuje hovorkyňa ministerstva Miriam Žiaková.

Telefonickí predajcovia by si mali v úvode telefonátu vypýtať súhlas:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy