Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bude 13°C! Nie je to však predzvesť jari, zima sa ešte nevzdáva
Zdielať na

Bude 13°C! Nie je to však predzvesť jari, zima sa ešte nevzdáva

SLOVENSKO / Slnečný utorok pripomenul, že jar sa už naozaj blíži. Dnešné ráno ale ukázalo, že zima sa nevzdáva.

Po okraji rozsiahlej tlakovej výše severovýchodne od územia Slovenska sa k nám dostáva chladný vzduch. Streda bude slnečná, ale chladnejšia ako uplynulé dni.

Pri slnečnej oblohe sa dnes vzduch zohreje na 8 až 13°C, ale na severe a východe bude lokálne chladnejšie, okolo 6°C. Vietor od severovýchodu až východu do 20 kilometrov za hodinu.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Na horách bude rovnako slnečno, ale ochladí sa, vo výške 1 500 metrov bude okolo 0°C.

Lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách hrozí počas celého dňa a vo Fatrách v poludňajších a popoludňajších hodinách mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená, inak je všeobecne dobre spevnená. Lavíny sa môžu uvoľniť na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení pokrývky. Na slnkom osvietených, predovšetkým trávnatých svahoch sa môžu v poludňajších a popoludňajších hodinách uvoľniť spontánne splazy a malé lavíny z vlhkého alebo premočeného snehu.

Veľké spontánne lavíny sa neočakávajú. Na východných a severovýchodných svahoch sa nachádzajú vetrom ubité dosky. Ich dodatočným zaťažením môže tiež dôjsť k uvoľneniu lavín. V ranných a dopoludňajších hodinách je vo Fatrách len malé lavínové nebezpečenstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy