Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovenskí policajti cvičia podľa pokynov AMOKu
Zdielať na

Slovenskí policajti cvičia podľa pokynov AMOKu

BRATISLAVA / Masoví vrahovia ako Anders Breivik, či Ľubomír Harman donútili políciu meniť svoje taktické postupy. Základom je šialenca čo najskôr eliminovať. Nový systém reakcie, ktorý je aj vo svete známy pod skratkou AMOK, začali trénovať už aj slovenskí policajti.

Anders Brevik sa svojím vyčíňaním zviditeľnil po celom svete, keď na ostrove Utoya vystrieľal až 68 ľudí.

Kým slovenskí policajti dostali strelca Ľubomíra Harmana, surovo popravil 6 ľudí zo svojho susedstva. "Osamelí strelci, alebo aktívni strelci nevyjednávajú, ale v podstate majú snahu zabiť čo najviac osôb," vysvetľuje policajný prezident Tibor Gašpar.

Metodika zásahu

A práve podobné prípady, donútili vedenie polície zmeniť prístup k zásahom v takýchto situáciách. Policajti nazvali  metodiku zásahu proti šialenému nebezpečnému strelcovi AMOK.

"Teraz nie je dôvod na čakanie, pretože ak ten osamelý strelec okolo seba zabíja, tak musíme mať snahu ho eliminovať čím skôr," hovorí Gašpar.

Radoví policajti

Na to však donedávna policajti prvého kontaktu zvyknutí neboli. Vždy vyčkávali na špeciálne jednotky. Po novom krízové situácie trénujú už aj radoví policajti.

Tréning pod psychickým nátlakom je jednou z metód, kde by sa aj obyčajní policajti mali naučiť zvládať mimoriadne kritické situácie. "Mali by reagovať iba na tie signály a tie podnety, ktoré priamo ohrozujú jeho, alebo jeho kolegov," tvrdí profesionálny inštruktor TCA Gabriel Trojčák.

Pozrite si reportáž redaktora Samuela Migaľa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy