Jasno
12°
Bratislava
Rodina strelca z Uherského Brodu bola divná, tvrdia miestni
Zdielať na

Rodina strelca z Uherského Brodu bola divná, tvrdia miestni

UHERSKÝ BROD / V českom meste Uherský Brod sa odohrala tragédia, pri ktorej prišlo o život deväť ľudí, vrátane strelca. Muž strieľal v reštaurácii, kde zabil sedem mužov a jednu ženu. Polícia vnikla do domu strelca násilím, manželka nechcela odísť.

Polícia krátko po jedenástej hodine večer vtrhla do domu, kde býval strelec. V dome bola manželka Zděnka K., ktorá políciu odmietala poobede aj večer pustiť do domu.

Nakoniec ale zásahové komando vniklo do domu zo záhrady. Všetko sa obišlo bez streľby.

Z miesta boli podľa portálu novinky.cz počuť len príkazy policajtov, zvuk rozbitého skla a tupé rany.

Na mieste bol reportér Pavol Čertík, pozrite si priložené video:

Zlá povesť

Po necelej polhodine manželka strelca vyšla z domu v sprievode zásahovej jednotky a zdravotníkov.

Podľa portálu iDnes.cz mala rodina v meste zlú povesť. Obyvatelia Uherského Brodu chceli proti manželom zasiahnuť už v minulosti. "Ľudia dávali dokopy aj petíciu, aby s touto rodinou úrady niečo urobili. Nakoniec to ale údajne ani neposlal. Báli sa," povedala miestna obyvateľka pre server iDnes.cz.

"Žena často nezmyselne až nepríčetne vykrikovala na ulici, inokedy pľula na svadobčanov z okna," popísal jeden z obyvateľov ulice.

Podľa susedy si Zdeněk myslel, že mu niekto ubližuje a jeho manželka robila problémy. Pozrite si spoveď jednej zo susediek:

Policajné vyjednávanie

Policajti so strelcom z Uherského Brodu pred zásahom vyjednávali. Až potom vnikli do reštaurácie, kde šesťdesiatdvaročný muž zastrelil osem ľudí. Na policajnom webe to oznámil hovorca krajskej polície Pavel Stránský. Pri zásahu policajti podľa neho nevystrelili, muž sa zabil sám.

Polícia prijala oznámenie o streľbe v reštaurácii o 12:38. Desať minút nato dorazila na miesto hliadka. "Po tom, čo policajti vstúpili do priestorov reštaurácie, útočník na nich začal páliť," uviedol Stránský.

Z reštaurácie sa podarilo utiecť tridsaťsedemročnej žene, ktorú zdravotníci odviezli do nemocnice.

Polícia okamžite uzavrela okolie reštaurácie. "Policajnému vyjednávačovi sa podarilo telefonicky skontaktovať s podozrivou osobou a v spolupráci s veliteľom zásahu sa snažil získať bližšie informácie o celej situácii," uviedol hovorca polície Pavel Stránská.

Zachránila ho toaleta

"V určitom okamihu rozhodol veliteľ zásahu, že sa situácia vyhrotila natoľko, že je potrebné vstúpiť do objektu a páchateľa eliminovať. Zásahová jednotka vnikla do objektu a páchateľ sa s najväčšou pravdepodobnosťou sám zastrelil. Policajti proti nemu strelnú zbraň nepoužili," popísal situáciu Stránský.

Návštevníka reštaurácie zachránilo to, že po príchode odišiel na toaletu. Dve hodiny sa skrýval v kabínke, odkiaľ zavolal policajtov a záchranárov. Pozrite si priložené video:

"V tejto chvíli môžeme konštatovať, že sa podľa všetkého nejednalo o teroristický útok, ale o skratové jednanie agresora, ktorý mohol byť pod veľkým tlakom,"oznámil hovorca polície.

Páchateľom bol muž z Uherského Brodu bez trestnej minulosti, ktorý mal zbrojný pas a dve zbrane držal legálne.

Ľudia v meste trúchlia. Na pietne miesto nosia kvety a zapaľujú sviečky. V Uherskom Brode nakrúcal reportér Martin Krpač:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy