Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Opozícii sa nepodarilo odvolať ministra hospodárstva Pavla Pavlisa
Zdielať na

Opozícii sa nepodarilo odvolať ministra hospodárstva Pavla Pavlisa

BRATISLAVA / Ministra hospodárstva Pavla Pavlisa z funkcie neodvolali. Opozícia navrhla jeho odvolanie pre konflikt záujmov počas pôsobenia vo firme Port Service a v schválení investičnej pomoci pre Duslo Šaľa.

Podľa očakávania, za zotrvanie ministra v kresle hlasovali všetci prítomní poslanci za stranu Smer-SD. Po vyše osemhodinovom rokovaní za odvolanie ministra hlasovalo 50 poslancov.

Opozícia videla dva hlavné dôvody na odvolanie Pavlisa z funkcie. Prvým bol možný konflikt záujmov pre jeho pôsobenie vo firme Port Service a druhým schválenie investičnej pomoci pre Duslo Šaľa. "Táto schôdza je o výraznom konflikte záujmov, pre ktorý môže utrpieť Slovenská republika závažné škody,“ povedal v rozprave Igor Matovič (OĽaNO).

Kríza politickej morálky

Podľa podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO) kauza ministra Pavlisa len dokazuje, že neetické správanie a kríza politickej morálky sa v našej spoločnosti šíri ako lepra.

Odstúpenie Pavlisa z ministerskej stoličky, respektíve jeho odvolanie predsedom vlád,y by malo byť samozrejmosťou aj podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Lászlóa Solymosa. Smeru by podľa neho malo ísť o to, aby sa zbavil nálepky korupcie.

"Hanbíte sa za svojho kolegu? Hanbíte sa za svojho ministra? Toto sú tie istoty, ktoré ste občanom sľubovali?" pýtal sa zvýšeným hlasom poslanec za SaS Ľubomír Galko.

Odškodné 60 miliónov eur pre firmu

Firma Port Service, v ktorej Pavlis pôsobil ako predseda predstavenstva, sa pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov v roku 2002 súdi o odškodné vyše 60 miliónov eur s Fondom národného majetku (FNM).

Vtedajší predseda poslaneckého klubu Smeru Robert Fico nominoval Pavlisa za člena dozornej rady fondu. Viacerí opoziční poslanci majú podozrenie, že Pavlis pôsobí vo firme dodnes, pretože má voči spoločnosti pohľadávku, keďže jej poskytol peniaze ako pôžičku, aby mohla zaplatiť súdne poplatky v súvislosti so súdnym konaním proti štátu.

Pavlis tvrdí, že od roku 2006 so spoločnosťou Port Service nemá nič spoločné. Druhým dôvodom na odvolanie ministra Pavlisa je podľa opozičných poslancov schválenie investičnej pomoci firme Duslo Šaľa vo výške 58 miliónov eur. Šaliansky podnik ovláda súčasný český minister financií Andrej Babiš. Matovič označil Babiša za sponzora Smeru.

Pozrite sa ako vyzeralo odvolávanie Pavlisa v reportáži Petra Petrusa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy