Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pre Ukrajinu sa šíri panika, Slováci odmietajú vojenskú službu
Zdielať na

Pre Ukrajinu sa šíri panika, Slováci odmietajú vojenskú službu

BRATISLAVA / Viac ako 12 tisíc Slovákov hromadne poslalo na okresné úrady list, že v prípade vojny nechce bojovať. Podľa denníka Pravda, na ktorý sa odvoláva česká agentúra ČTK, slovenskí muži nechcú zabíjať ľudí. Panika sa šíri s napätím na Ukrajine.

K odopieraniu takzvanej mimoriadnej služby vyzývali aktivisti na sociálnych sieťach. Opierali sa o prehlásenie premiéra Roberta Fica, že v súvislosti so situáciou na Ukrajine hrozí vypuknutie konfliktu veľkých rozmerov.

Hoci má Slovensko profesionálnu armádu, branná povinnosť nezanikla. Platí aj po zrušení povinnej základnej služby. V prípade vojnového konfliktu by štát mohol povolať mužov do zbrane.

Slováci sa podľa portálu panobcan.sk tomu môžu vyhnúť tak, že úradom vopred pošlú oznámenie. V ňom napíšu, že mimoriadna služba je v rozpore s ich svedomím alebo náboženským vyznaním.

Stovky hlásení 

V takomto prípade by počas vojny títo občania pomáhali pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti alebo civilnej ochrane obyvateľstva. "V posledných týždňoch sme dostali stovky vyhlásení," uviedol pre denník Pravda vedúci oddelenia obrany štátu na Okresnom úrade v Banskej bystrici Ján Sloboda.

"Vplyvom udalostí na Ukrajine sa začala šíriť panika, že budú musieť narukovať aj naši muži. Začali nám hromadne posielať vyhlásenia, že im svedomie bráni bojovať," dodal Sloboda.

Podľa Slobodu sa na úrad ozval aj sedemdesiatdvaročný muž, ktorého sa už branná povinnosť netýka.

Podľa podľa portálu panobcan.sk prehlásenie o odopretí mimoriadnej služby môžu Slováci poslať úradom v roku, kedy im vznikla branná povinnosť. Po tom už len každý rok v januári.

Podľa zákona môže občan, na ktorého sa vzťahuje branná povinnosť, odoprieť v stave bezpečnosti výkon mimoriadnej služby, ak je v rozpore s jeho svedomím alebo náboženským vyznaním. V prípade vypuknutia vojny a vyhlásenia vojnového stavu nie je možné odoprieť vojenskú službu. 

Šírenie dezinformácie

Výzvu na odopretie mimoriadnej služby zverejnil portál panobcan.sk. Vo výzve sa písalo, že "ak muži do 30. januára 2015 neodoprú výkon mimoriadnej služby, hrozí, že budú musieť ísť zabíjať ľudí do vojny".

Na šírenie dezinformácie zareagovalo aj ministerstvo obrany. "Rezort obrany sa ostro ohradzuje voči týmto informáciám. Nejde o žiadnu novinku, ktorá by akokoľvek súvisela so situáciou na Ukrajine alebo kdekoľvek vo svete," zareagovala v polovici januára hovorkyňa ministerstva Martina Balleková.

Prímerie od nedele

Predstaviteľom Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska sa medzitým po maratóne jednaní podarilo dospieť k dohode o zastavení bojov medzi vládnymi silami a proruskými separatistami vo východnej časti Ukrajiny.

Podľa dnešného oznámenia ruského prezidenta Vladimíra Putina by nové prímerie malo platiť od noci zo soboty na nedeľu. 

Na prímerí sa lídri Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska dohodli po 16 hodinách rokovania, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy