Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vláda neschválila zoznam kandidátov na sudcov do Štrasburgu
Zdielať na

Vláda neschválila zoznam kandidátov na sudcov do Štrasburgu

BRATISLAVA / Vláda v stredu trojicu zvolenú a predloženú Súdnou radou Slovenskej republiky nepodporila. O post sa uchádzala Zuzana Dlugošová, ktorá na súde pôsobila v rokoch 2009 až 2013 ako právnička, košický krajský sudca Ladislav Duditš a ústavný právnik a súčasný poradca prezidenta Ján Mazák. Minister spravodlivosti Tomáš Borec zdôraznil, že vláda chcela predísť tomu, aby bola slovenská kandidátka odmietnutá po tretíkrát.

"V tomto prípade to žiaľ nie je. Bol by jasný víťaz a to nie je dobré," vyhlásil minister.

Borec si myslí, že táto kandidátka by z tohto dôvodu bola odmietnutá. Minister pripustil, že bude veľmi ťažké hľadať ďalších kandidátov.

Konečné slovo pri výbere sudcov má Parlamentné zhromaždenie Rady Európy. Slovensku Štrasburg už dva zoznamy kandidátov odmietol.

Azyl detí

Maloletí žiadatelia o azyl, ktorí prídu na Slovensko bez sprievodu rodičov alebo iného zákonného zástupcu, nepôjdu v budúcnosti do tábora pre žiadateľov o azyl.

Počas rozhodovania o udelení azylu zostanú v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Umožní to zmena zákona, o ktorej dnes rokuje vláda.

Vláda rokuje o sudcoch Európskeho súdu pre ľudské práva:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy