Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Bývalý sudca odignoroval desiatky prípadov, hrozí mu väzenie
Zdielať na
Krimi

Bývalý sudca odignoroval desiatky prípadov, hrozí mu väzenie

BRATISLAVA / Bývalý sudca Pavol D. čelí pre laxný postoj k práci trestnému stíhaniu. A to ako prvý sudca za marenie právomoci verejného činiteľa. Jeho nekonanie je alarmujúce. Vo viac ako v päťdesiatich prípadoch totiž nekonal päť až sedem rokov. Spôsobil tak obrovské škody. Okrem toho kontrola Generálnej prokuratúry ukázala, že jeho arogancia mala obludné rozmery.

Bývalý sudca nahneval nielen ministra spravodlivosti, ktorý na neho podal trestné oznámenie, zo stoličky postavil aj generálneho prokurátora. Ten dal následne preveriť všetkých prokurátorov, ktorí v prípadoch pridelených bývalému sudcovi figurovali.

"Prokurátori upozorňovali na nečinnosť sudcu žiadosťami o vytýčenie hlavného pojednávania, respektive, žiadosťami o podanie správy o stave súdneho konania a sťažnosťami pre nečinnosť," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Nič ale nepomohlo. Pavol D. totiž ignoroval všetko. Sťažovali sa na neho najmä prokurátori Okresnej prokuratúry Bratislava I, III a V.

"Od roku 2012 do prvého polroka 2014 podali 250 písomných žiadostí a 24 sťažností pre nečinnosť," pokračovala Predajňová.

Päť rokov za ignoranciu

Predtým, ako exsudca pôsobil na bratislavskom súde I., bol vojenským sudcom. Čelil viacerým disciplinárnym konaniam. Talára sa v apríli vzdal sám. Je však absurdné, že jeho nadriadení ho nechali nekonať tak dlho. V päťdesiatich prípadoch jeho nečinnosť spôsobila premlčanie trestného činu. Vec vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

"V predmetnej veci vykonáva trestné konanie vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry na základe podnetu na trestné stíhanie zo strany operatívneho pracovníka Národnej kriminálnej agentúry," potvrdil aj hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Bývalému sudcovi Pavlovi D. tak hrozí väzenie až na päť rokov.

Situácia ohľadom sudcov je jednoduchšia aj preto, lebo od 1. septembra prišli o trestnoprávnu imunitu. Na ich stíhanie už nie je potrebný súhlas ústavného súdu. Okrem toho, Generálny prokurátor sa snaží dať stopku aj ďalším prieťahom.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy