Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sudkyňa nechala na slobode vraha Ivana (†42), bude potrestaná
Zdielať na
Krimi

Sudkyňa nechala na slobode vraha Ivana (†42), bude potrestaná

RUŽOMBEROK / Dve ženy z Liptovskej Lúžnej zahynuli rukou vraha, ktorý mal byť v čase tragického skutku za mrežami. Ružomberská sudkyňa Miriam P. tak podľa ministra spravodlivosti Tomáša Borca pochybila a podal už aj návrh na jej disciplinárne stíhanie.

Rezort spravodlivosti dospel k tomuto rozhodnutiu veľmi rýchlo. Minister jej postoj hodnotil tvrdo a aj preto jej navrhol druhý najprísnejší trest. A to zníženie platu o sedemdesiat percent na jeden rok.

"Jednoducho považujem tento prípad za porušenie povinností sudcu," vyjadril svoj názor Borec.

Toto pred dvoma týždňami tvrdil aj generálny prokurátor. Vec dal totiž krátko po dvojvražde preveriť. Zistilo sa, že vrah je recidivista a že dôvody na väzbu u neho, po prepustení z väzenia, jednoznačne boli.

Okrem toho na tento fakt mala ružomberskú sudkyňu opakovane upozorňovať dozorujúca prokurátorka. Miriam P. mala ale aktuálny stav aj možnú nebezpečnosť páchateľa Ivana opakovane prehliadať.

O jej osude tak teraz rozhodne disciplinárny senát. Ten by mal po právnej úprave, ktorá je platná od 1. septembra, konať oveľa flexibilnejšie.

Nezodpovední sudcovia

Toto ale nie je jediný prípad. Alarmujúce nekonanie sa prevalilo aj už u bývalého sudcu bratislavského súdu. Nekonal niekoľko rokov v desiatkach prípadov.

V päťdesiatich jeho nečinnosť spôsobila premlčanie trestného činu. Hrozí mu za to trestné stíhanie. Minister totiž na neho podal trestné oznámenie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy