Polojasno
22°
Bratislava
Dvojnásobný vrah zmizol, pykať majú sudcovia
Zdielať na

Dvojnásobný vrah zmizol, pykať majú sudcovia

BRATISLAVA / Nikto nevie s presnosťou určiť, kde je dvojnásobný vrah Štefan Szabó. Už dva týždne je pritom odsúdený na doživotie. Vrah sa pritom ešte v apríli po chybe najvyššieho súdu dostal na slobodu

Minister spravodlivosti podal návrh na disciplinárne konanie 31. októbra, dva dni po právoplatnom odsúdení Szaba na doživotie za dve vraždy a viac ako pol roka od škandalózneho prepustenia dvojnásobného vraha na slobodu.

Minister navrhuje potrestať troch sudcov Najvyššieho súdu prvého senátu. Tí vo februári neodkladne nerozhodli o žiadosti Szaba o prepustenie z väzby.

Zníženie platu o polovicu

"Môžeme potvrdiť, že boli podané návrhy na začatie disciplinárneho konania voči trom členom senátu Najvyššieho súdu SR," potvrdila hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Minister navrhuje predsedovi prvého senátu Milanovi Lipovskému znížiť plat o polovicu na päť mesiacov.

Návrh na začatie disciplinárneho konania bol doručený  6. novembra. Vo veci sa zatiaľ nekonalo.

Senát nič neporušil

Šéf trestnoprávneho kolégia NS považuje návrh ministra Boreca za odplatu a šikanovanie sudcu Lipovského.

"Pán minister podáva škandalózny, šikanózny disciplinárny návrh. Tento senát, na čele s Dr.Lipovským neporušil nič," povedal predseda trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Štefan Harabin.

Sudcovia prvého senátu NS, ktorí o väzbe nerozhodli vo februári, porušili podľa ministerstva spravodlivosti základné povinnosti.

Vyhýba sa trestu

"Hovorím vám, že na 1000 percent skončí oslobodením," dodal Harabin. Otvorene sa ale nevyjadril k tomu, či pochybil iný senát NS, ktorý v apríli ako druhý v poradí rozhodoval o Szabovej sťažnosti a uznal jeho porušenie práv a prepustil ho na slobodu.

Vrah sa teraz evidentne vyhýba doživotnému trestu a už druhý týždeň je po ňom vyhlásené európske pátranie v krajinách Schengenu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy