Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Záchranári varujú! Buďte na lyžovačke opatrní
Zdielať na

Záchranári varujú! Buďte na lyžovačke opatrní

TATRY / Nielen cestári, ale aj horskí záchranári majú za sebou náročný víkend. Slnečná sobota vytiahla na lyže množstvo ľudí a zákonite platí, že rastie aj počet úrazov.

Vo Veľkej a Malej Fatre ošetrili horskí záchranári zhodne po 11 úrazov. Ešte viac práce mali ich kolegovia v Nízkych Tatrách. " V sobotu sme mali v oblasti Nízkych Tatier 14 úrazov, prevažne sa jednalo o luxácie, zlomeniny," informuje záchranár Jakub Filipko.

Preceňované schopnosti

Potvrdilo sa, že záchranári majú najviac práce počas pekných slnečných dní. Lyžiari vtedy totiž  ľahko zabúdajú na opatrnosť a často preceňujú svoje schopnosti. Peknému počasiu neodolal ani turista vo Veľkej Fatre.

"Vydal sa smerom do Blatníckej doliny, kde po šiestich hodinách zistil, že to nezvládne, tak požiadal chatára sms správou o pomoc," náčelník HZS Vladimír Šedek.

Bol vyčerpaný, mierne podchladený, no inak v poriadku. V sprievode záchranárov napokon došiel až k chate. Toľko šťastia však nemal Poliak, ktorý si na Lysci zranil nohu. Do nemocnice v Martine ho museli transportovať vrtuľníkom.

So záchranármi sa rozprávala redaktorka Veronika Daubnerová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy