Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pracujúcim matkám svitá na lepšie časy
Zdielať na

Pracujúcim matkám svitá na lepšie časy

BRATISLAVA / Ministerstvo práce prichádza s novinkou a zároveň výzvou pre zamestnávateľov. Ak matke malých detí počas roka ponúknu kratší pracovný čas či vytvoria zdieľané pracovné miesto, na mzdu týchto zamestnankýň im prispeje štát. A to až do výšky deväťdesiat percent platu vrátane odvodov.

Kratší pracovný čas, zdieľané pracovné miesto, práca z domu či telepráca. Náš zákonník pozná aj tieto druhy pracovných pomerov. V praxi sú však minimalne.

Zmeniť to chce ministerstvo práce prostredníctvom financii získaných z eurofondov a cieľovou skupinou sú ženy - matky detí do desať rokov.

"Chceme osloviť zamestnávateľov a prispieť na celkovú cenu práce. Dotácie budú rozdelené u detí do šiestich rokov zaplatíme my deväťdesiat percent mzdy a od šesť do desať rokov tam je tá dotácia sedemdesiat percent," vysvetlila riaditeľka odboru rodovej rovnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

V Bratislave nie

Pre každú firmu platí obmedzenie. "Maximálny počet podpory počtu zamestnancov je desať," hovorí Pietruchová.

Táto ponuka sa  týka všetkých krajov okrem bratislavského. "Chceme odštartovať začiatok tejto formy zamestnávania, pretože čo sa týka kratšieho pracovného času, sme úplne na poslednom mieste v celej Európskej únii," pokračuje.

Výzva pre zamestnávateľov bude zverejnená na webovej stránke ministerstva práce v najbližších dňoch, vo februári by malo byť už jasné kto zo žiadateľov peniaze dostane a v marci by mali byť vyplatené už matkám.

Najviac znevýhodnené

"Určite vítame tento národný projekt a predpokladáme že za týchto podmienok by sa to mohlo v praxi uchytiť," vyhlásila hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Špániková.

"Ženy - matky sú čo sa pracovného trhu týka, najviac znevýhodnéné. Je treba to zmeniť," dodala Pietruchová.

Súvisiace články