Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Malé veľké písmená. Niektoré obaly potravín sú pre zákazníkov čitateľnejšie
Zdielať na

Malé veľké písmená. Niektoré obaly potravín sú pre zákazníkov čitateľnejšie

BRATISLAVA / Nakupovanie potravín s lupou v ruke by malo byť minulosťou. Už platia nové pravidlá označovania. Povinné informácie o produktoch by preto nemali byť písané menším písmom ako 1,2 milimetra.

Viacerí zákazníci mali doposiaľ problémy pri čítaní etikiet. Písmená boli veľmi malé.

"Ak by boli väčšie, nemusela by som toľko študovať. Ak sa mi dostane do rúk aj rovnaký produkt, no od iných výrobcov, siahnem po tom, na ktorom prečítam čo potrebujem," ozrejmuje zákazníčka.

Od 13. decembra 2014 platí nariadenie z Bruselu o väčších písmenách. Podľa nových pravidiel nesmú byť povinné informácie na obaloch napísané menším ako 1,2 milimetrovým písmom. Výnimku majú len malé výrobky.

Nové pravidlá, staré označenie

Hoci je pravidlo už dva týždne na svete, v obchodoch sa stále vyskytujú výrobky so starým spôsobom označovania.

"Všetky potraviny, ktoré boli balené pred 13. decembrom, boli balené podľa starého systému. Je dovolené takto balené potraviny ešte dopredať," ozrejmuje Ingrid Ludviková, hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Zmenami prejdú i ďalšie údaje na obaloch. "Najväčšie alergény ako lepok alebo mlieko musia byť zvlášť zvýraznené. Iným písmom, iným štýlom alebo inou farbou pozadia," dodáva Ludviková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy