Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Smer v roku 2014. Prehry, odchody i víťazstvá
Zdielať na

Smer v roku 2014. Prehry, odchody i víťazstvá

BRATISLAVA / V roku 2014 sa na našej politickej scéne toho udialo neúrekom. Začneme najsilnejšou parlamentnou i vládnou stranou - Smerom-SD. Má 83 poslancov a jej poslanecký klub má už viac ako dva roky nezmenený počet. Ale ani Smeru sa nevyhli problémy. Sklamaním boli prezidentské voľby, vymieňali sa ministri a desaťkrát sa opozícia pokúsila ministrov i premiéra odvolať.

Úvod roka sa niesol v prezidentskej kampani a neskôr i prehratých prezidentských voľbách, po ktorých sa premiér novinárom takmer mesiac vyhýbal. Šepkalo sa rekonštrukcii vlády, nakoniec prišli dve výmeny.

Odišiel Dušan Čaplovič a Tomáš Malatinský a vymenili sa aj niektorí štátni tajomníci. Novým ministrom školstva sa  stal Peter Pellegrini a ministrom hospodárstva Pavol Pavlis.

Kauza CT

Potom prišla neodôvodnená výmena člena v Súdnej rade tesne pred voľbami jej šéfa. No a perličkou bolo rozhodnutie Pavla Pašku pred komunálnymi voľbami, že opozičné zákony zaradí nakoniec rokovania a bez ohľadu na to, či sa prerokujú, alebo nie, tak skončia rokovanie 31. októbra, lebo poslanci idú pred komunálnymi voľbami kampaňovať.

Pomedzi to prieskumy naznačujú trend mierne klesajúcich preferencie Smeru. A prichádza kauza nákupu CT priestoru v Piešťanoch. Ako prvé padli dve ženské hlavy.

"Požiadal som ju, aby prevzala politickú zodpovednosť," povedal Fico na margo odchodu podpredsedníčky parlamentu Zmajkovičovej.

Šedá eminencia

Nitky začali viesť, podľa opozície, práve k Pavlovi Paškovi, ktorý je podľa nich šedou eminenciou kšeftov v zdravotníctve. Okrem toho vraj nepriznal všetky svoje príjmy aj z podnikania. No a ľudia sa stretli nielen na námestí v Bratislave, ale i pred domom Pavla Pašku. Nervozita v Smere stúpala a po komunálnych voľbách Pavol Paška ohlásil odchod z parlamentu. A bude politickým podpredsedom strany.

Šéfom parlamentu sa po tom, čo to viacerí odmietli, nakoniec stala mladá nádej Smeru Peter Pellegrini "Ja si myslím, že v parlamente zavládne väčší kľud," poveda Pellegrini. Mladé pušky doviedli v novembri premiéra dokonca k teoretickým úvahám o demisii vlády v júni 2015.

"V júni si viem predstaviť, že odovzdáme pánovi prezidentovi demisiu," nechal sa počuť premiér Fico.

V Smere sa niečo deje

A hoci premiéra dementoval, že to myslel vážne, v Smere sa evidentne niečo deje. Popri tom, ale vláda postupne plní plány zo sociálneho balíčka. A tak okrem vyššej minimálnej mzdy, tu máme i vyššie vianočné dôchodky, ale i vlaky zadarmo.

Smola smeru neskončila pred Vianocami. Odchádzajú i riaditelia 4 nemocníc a tiež šéf úradu na ministerstve zdravotníctva. Dôvodom je zmluva  na rekonštrukcie jedální a dodávku jedla. Kým sa vyrieši otázka či sú alebo nie sú predražené. Problém je, že ich neschválila vláda. A práve to by mohol byť dôvod, kedy Smer po dlhých rokoch príde o jedného poslanca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy