Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslankyňa Nicholsonová si bude brať dieťa do parlamentu, materskú odmieta
Zdielať na

Poslankyňa Nicholsonová si bude brať dieťa do parlamentu, materskú odmieta

BRATISLAVA / Poslankyňa parlamentu Lucia Nicholsonová nechce nastúpiť na materskú dovolenku a svoje dieťatko chce nosiť na rokovania parlamentu v šatke. Povolili by to na ministerstvách poprípade aj iným zamestnankyniam a štátnej správe?

Budúca mamička poslankyňa parlamentu Lucia Nicholsonova priznala, že na materskú dovolenku nenastúpi a bude i naďalej pracovať. "Aj to tretie dieťa budem nosiť do parlamentu v šatke," povedala.

Bez bábätka

Mnohé mamičky však nemajú možnosť zobrať si so sebou do práce bábätko. "Do dnešného dňa neevidujeme žiadosť zamestnankyne, ktorá by chcela hneď po narodení dieťaťa nastúpiť do zamestnania," píše sa v stanovisku ministerstva dopravy.

"Si len ťažko vieme predstaviť, aby sa zamestnankyňa plne venovala práci a zároveň sa celý čas starala o tak malé dieťa. Príkladom sú policajtky teréne," dodáva hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Uľahčenie

"V prípade takejto požiadavky budeme situáciu riešiť vzájomnou dohodou so zamestnankyňou," píše sa v stanovisku ministerstva financií.   Mať so sebou celý deň dieťa v kancelárii však nie je podľa odborníkov na rodovú rovnosť systémové riešenie.

Takéto niečo si môžu dovoliť len vysokopostavené ženy, ktoré disponujú zdrojmi. Slovensko by vraj malo skôr vyriešiť otázku ako to čo najviac uľahčiť ženám, ktoré majú maličké deti a chcú sa vrátiť do práce. Pretože u nás  často ani len nemajú kde dieťa  v pokoji dojčiť, čo im náš zákon umožňuje.  Príklad by sme si vraj mali brať z Holandska či Francúzka.

Máme, čo doháňať

"Hneď po pôrode k nim prichádza domov osoba, ktorá žene pomáha so starostlivosťou o dieťa a domácnosť," informuje analytička ODZ Jana Debrecéniová.

Túto pomoc hradí štát. Žena sa tak pokojne môže na pár hodín denne vrátiť do práce, čo je pre štát aj zamestnávateľa výhodné. Aj Lucia Nicholsonová priznala, že máme čo doháňať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy