Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Takto naši poslanci hlasujú v parlamente
Zdielať na

Takto naši poslanci hlasujú v parlamente

BRATISLAVA / V parlamente sa neraz stane, že sa poslancom nakopia zákony a potom ich čaká hlasovací maratón. Niekedy expresne vybavia aj dvadsať noviel z najrôznejších oblastí. Pri takom návale nemusia vždy vedieť, o čom hlasujú.

Minulý týždeň poslanci za polhodinu hlasovali okrem iného aj o potravinách, pozemkoch, zdravotníctve, štátnom občianstve či o daniach.

"Je samozrejmé, že poslanec nemôže rozumieť každej problematike. Preto v poslaneckom klube máme rozdelených poslancov do výborov," vysvetľuje poslanec Pavol Abrhan.

Každý poslanec má na starosti zákony zo svojho fachu. Spravidla ešte pred začiatkom schôdze sa spolustraníci poradia, ktoré zákony podporia a ktoré zamietnu.

"Pokiaľ nedochádza k zásadným zmenám, tak stanovisko o tom, ako o jednotlivých návrhoch zákonov budeme hlasovať, je známe už na začiatku schôdze," hovorí poslanec Ľubomír Petrák.

Spoločné rozhodnutia

Okrem toho majú poslanecké kluby aj svojich asistentov či právnikov, ktorí zákony vopred rozanalyzujú. "Vždy na predschôdzových kluboch si prejdeme celý program a povieme si "pre" a "proti", " opisuje poslanec Igor Hraško.

Niektorí si bezprostredne pred hlasovacím blokom ešte zvyknú pripomenúť, ako sa k jednotlivým návrhom postavia. "Finálny zoznam celých hlasovaní nám ešte naša asistentka pošle do mobilov smskou, takže cez každé hlasovanie presne vieme, ako sme sa ku ktorému bodu dohodli," informuje poslanec Martin Chren.

V záplave rozmanitách návrhov sa môže stať, že poslanec stratí orientáciu. Na to je tam vedúci, aby ho zorientoval. Toto znamená hlasovať za a toto dvojgesto znamená buď sa zdržať hlasovania, alebo byť proti. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy