Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sporný obchod s drevom? Stopy vedú k poslancovi Smeru
Zdielať na

Sporný obchod s drevom? Stopy vedú k poslancovi Smeru

BRATISLAVA / Vďaka novej zmluve platia Štátne lesy vraj o 40 percent viac za vývoz dreva. Slovensko by to malo stáť údajne až 11 miliónov. Opozícia pripravuje trestné oznámenie a vyzýva premiéra i ministra, aby konali. Poslanec Zsolt Simon dokonca pri jednej z firiem, ktorá pre lesy vyváža naznačuje prepojenia na poslanca za vládny Smer.

Verejné obstarávanie na vývoz dreva z minulého roka vraj bolo podozrivé už od začiatku. A to i pre podmienky, ktoré boli nesplniteľné pre drobné firmy, ktoré drevo vyvážali dovtedy. "Musí mať obrat najmenej desať miliónov eur, musí zložiť finančnú zábezpeku 300 000 eur a musí mať najmenej 33 áut," hovorí poslanec Ján Mičovský (OĽaNO).

Napriek tomu, že sa Mičovský viackrát obrátil na ministra i na premiéra, nič sa nezmenilo. "Robert Fico odpíše. Navýšenie ceny je iba päť centov, je to dokopy 6 miliónov eur," tvrdí Igor Matovič. "Tá odpoveď Roberta Fica nie je hodná, ani keby ju robili niekde v kotolni," hovorí Mičovský.

Jahnátek nariadil kontrolu

"Minister Jahnátek rozhodol s okamžitou platnosťou, že posiela na Štátne lesy kontrolu," uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Štátne lesy tvrdia, že poslanci nemajú presné informácie a tieto tvrdenie nie sú v žiadnom prípade pravdivé. V prípade opakovaných krivých obvinení hovoria aj o prípadných právnych krokoch.

Problémom lesov je nielen cena, za ktorú drevo vyvážame, ale vraj aj to, kto to robí. Stopy podľa poslanca Zsolta Simona vedú do Smeru. Dôkazom má byť vraj spoločná adresa víťaznej firmy pre západ a poslaneckej kancelárie poslanca Maroša Kondróta.

So šéfom víťaznej firmy sú vraj v spoločnej firme. "To nie je nič iné, len verejné rozkrádanie," tvrdí Zsolt Simon.

noviny.sk

Kondrót: žiadna spoločná aktivita

Kondrót nepopiera, že Františka Čenku pozná. "Neviem o čom tára pán Simon. majiteľa Af-car poznám, ale o jeho aktivitách nemám najmenšie tušenie. Pána Čenku poznám, ale nemáme žiadnu spoločnú aktivitu, Eurelax som nerozbehol," bráni sa Kondrót.

"Treba sa pozrieť, treba to skontrolovať a mať potom jasné odpovede. Nikto sa tomu nikdy nebráni," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy