Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vlaky zadarmo áno, autobusy nie
Zdielať na

Vlaky zadarmo áno, autobusy nie

BRATISLAVA / Cestovanie vo vlakoch bude zadarmo. Táto informácia pred niekoľkými dňami potešila mnohých študentov a dôchodcov, ale odvtedy prešlo niekoľko dní. Študenti a dôchodcovia sa síce zaregistrovali na bezplatné cestovanie, ďalšie tisíce Slovákov sú však nespokojné.

Autobusári oslovili 12 tisíc ľudí po celom Slovensku. Väčšina z nich je  presvedčená o tom, že jednostranná vládna podpora železníc na úkor autobusovej dopravy nie je správna.

Nevytlačený lístok

"Nemáme vedomie o tom, že by v ktorejkoľvek krajine EÚ takéto významné skupiny obyvateľstva cestovali úplne zadarmo," hovorí viceprezident Združenia autobusových dopravcov Peter Sádovský.

O registráciu o bezplatnú vlakovú prepravu je veľký záujem aj niekoľko dní po jej zavedení. Keď sa zaregistrujú všetci oprávnení, návaly by mali opadnúť. Lístok zadarmo sa dá získať aj cez internet, dokonca ho nie je potrebné ani vytlačiť.

Bez spiatočného lístka

"Môže byť aj v elektronickej podobe, kde načíta priamo z vášho laptopu alebo mobilu 2D kód personál vo vlaku," informuje riaditeľka odboru komunikácie ZSSR Jana Morháčová.

Spiatočný lístok ale zadarmo nezískate. "Všetky lístky v rámci bezplatnej prepravy, diaľkovej dopravy, rýchliky, asi 200 z 1430 vlakov denne, sú viazané pri bezplatnej preprave na konkrétny spoj," pokračuje Morháčová.

Zárobok Českých dráh

Platiaci a neplatiaci cestujúci majú pritom rovnaké práva - ak chcú mať isté miesta, musia si kúpiť miestenku. "Nie je tam žiadna hierarchizácia. Prednosť na sedačku alebo sedadlo vo vlaku má ten, kto na ňu má miestenku," dodáva riaditeľka odboru komunikácie.

České médiá riešia to, že na slovenských vlakoch zadarmo zarábajú České dráhy, ktoré železničnej spoločnosti prenajímajú 40 vagónov, údajne najhoršej kategórie.

"Nie je pravda, že by to boli najstaršie, ktoré používajú České dráhy a nie sú ani najstaršie voči tomu, ktoré vlastní ŽSSR," uzatvára Morháčová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy