Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vulgarizmy a neslušné gestá. Muža z odťahovky vyhodili
Zdielať na

Vulgarizmy a neslušné gestá. Muža z odťahovky vyhodili

BRATISLAVA / Vulgárne nadávky, ale aj gestá. Pracovník odťahovej služby, ktorý ukázal vztýčený prostredník istému mladíkovi, dostal v práci výpoveď. Porušenie pracovných pravidiel však nie je jeho jediným priestupkom. Šofér ale aj firma si koledujú o pokutu. A to preto, že mal na bunde štátny znak.

Reflexná bunda šoféra až nápadne pripomína tú, ktorú používajú policajti. Lenže nejde len o farebnú podobnosť, ale najmä o štátny znak na rukáve. Vídame ho na uniformách policajtov, no vodič odťahovky policajtom nie je.

Musela by patriť pod mesto

"Štátny znak môžu používať aj iné fyzické a právnické osoby s výnimkou označenia ich budov, listín, pečiatok a rovnošiat, to sa nevzťahuje na fyzické a právnické osoby, o ktorých to ustanovuje osobitný predpis," hovorí zákon.

Výnimku by odťahová služba mohla dostať, keby patrila pod mesto. A tým pádom by mohol šofér používať aj pracovný odev označený štátnym znakom.

Hrozba trestu

"Mesto sa rozhodne dištancuje od spôsobu správania sa muža ma fotografii, ktoré sa nezlučuje s etikou zamestnanca firmy, ktorá vykonáva odťahovú službu pre dopravný podnik," informuje hovorca mesta Bratislava Stanislav Ščepán.

"Na základe koncesnej zmluvy odťah vozidiel prešiel na koncesionára, ktorý zabezpečuje výkon odťahovej služby vlastnými zamestnancami a na vlastnú zodpovednosť," tvrdí hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

Majiteľ odťahovej firmy sa bráni. "To bolo zakúpené, všetky odevy aj s obuvou a nohavicami," povedal. Aj keby však mohol použiť štátny znak na pracovnom alebo inom odeve, hrozba peňažného trestu je stále tu.

Prostredník a znak

"Všetky fyzické a právnické osoby môžu používať štátny znak vždy takým spôsobom, aby jeho použitie bolo dôstojné a zodpovedalo postaveniu štátneho symbolu," tvrdí Silvia Keratová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra.

Štátny znak na vetrovke v kombinácii s vulgárnym gestom sú totiž na pokutu, a to až do výšky 6 638 eur. "V tomto prípade išlo o nedôstojné použitie slovenského znaku, keďže bol umiestnený na ruke, ktorou ukázal prostredník," povedal odborník na trestné právo Tomáš Strémy.

Pokutu najprv dostane odťahová služba, ktorá ju môže následne už od svojho bývalého zamestnanca vymáhať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy