Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovák Karol: V Británii nás oklamali podvodníci
Zdielať na

Slovák Karol: V Británii nás oklamali podvodníci

BRATISLAVA,LONDÝN / Podvodníci v Británii využívajú rovnakú taktiku. Najprv záujemcov o prácu vystresujú, a potom od nich žiadajú peniaze vopred. Podviedli tak už mnoho Slovákov.

Podvodníkov je na ostrovoch veľa, navzájom sa často ani nepoznajú, no zdá sa, že na svoje obete používajú rovnakú taktiku. Ako prvé je nalákať nič netušiacich ľudí na sľubnú prácu, ktorá čaká už iba na nich.

Výhovorky

Tlačia na potenciálne obete, aby prišli čo najskôr, lebo práca aj ubytovanie sú už vybavené. Hneď po príchode do Anglicka nastáva zvrat. "Mal nás už vyzdvihnúť na letisku, ale neprišiel, lebo sa nevie uvoľniť z práce," opisuje Karol, Slovák žijúci v Anglicku.

Trojica Slovákov, ktorá bola prvýkrát v Anglicku, sa mala presunúť do Londýna. No nie preto, že podvodníci po nich nemohli prísť na letisko. Bolo to naschvál, aby ich čo najviac v novom prostredí vystresovali. V Londýne zobrali od trojice Slovákov vyše 1 000 libier.

Vypnutý telefón

"Veľa peňazí, že sme ich ledva nazbierali,” dodáva Kristína, Slovenka v Anglicku. Po odovzdaní peňazí ich mali odprevadiť do ich bytu, kde mali bývať. Podvodníci išli akože po auto, no neskôr zavolali, že nech sa Slováci sami presunú na iné miesto. A tam sa znovu telefonicky skontaktovali, no znova po nich neprišli.

"On nám povedal, že mu do toho prišlo niečo súrne, a že nemohol po nás prísť," opisuje Karol. Odvtedy podvodníkov nevideli. Neskôr im ešte zdvihli telefón, no po čase bol telefón vypnutý.

Nikdy vopred

Volali políciu, no tam im povedali, že ak ich neobrali o viac ako 3 000 libier, tak s tým nemôžu nič robiť. Našťastie im iní známi podali pomocnú ruku. "Sme sa dostali medzi dobrých ľudí a našli sme si aj prácu," hovorí Kristína.

Platí jedno zlaté pravidlo. Peniaze nedávajte nikomu vopred. Vždy si na prvý pohľad milých a šarmantných dohadzovačov práce, poriadne preverte.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy