Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Detskí utečenci na Slovensku využívajú taxíky
Zdielať na

Detskí utečenci na Slovensku využívajú taxíky

SLOVENSKO / Zo Slovenska zmiznú ročne desiatky malých utečencov - z Afganistanu, Somálska, Iraku a ďalších krajín. Ide o deti, ktoré chytili na našej východnej hranici a umiestnili do detských domovov. Lenže mnohé z nich tam dlho nevydržia a utečú.

Detskí utečenci k nám prichádzajú cez ukrajinskú hranicu. Väčšinou v sprievode prevádzača alebo spolu s ďalšími rovesníkmi. Za posledných 5 rokov prišlo na Slovensko viac ako 700 detí z cudziny. Tu ich umiestňujú do detského domova. Lenže  do 24 hodín odtiaľ zmiznú.

Dohodnú si postup

"Za ostatné tri roky tu bolo umiestnených 49 maloletých bez sprievodu a 36 z nich sa rozhodlo pre dobrovoľné odídenie, bez toho aby oznámili, že odchádzajú," informuje Jana Lukáčová z kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR.

"Stačí sa nejako nepozorovane dostať von. Ešte pred opustením domova dostanú inštrukcie od rodiny alebo od prevádzača cez mobilný telefón a dohodnú si postup," opisuje Katarína Fajnorová z Ligy za ľudské práva.

Využívajú taxíky

Detský domov nie je útvar policajného zaistenia a preto ujsť z neho je pre deti pomerne jednoduché. V minulosti veľmi často využívali taxíky. Je veľmi pravdepodobné, že tak rýchlo ako opustia detský domov, opúšťajú aj Slovensko.

"Nejde o to, aby sme tie deti tu nejako zadržiavali, oni si tam žijú svoj detský život a určite ten priestor na útek tam je," tvrdí Lukáčová. Detských utečencov doteraz umiestňovali v domovoch v Hornom Orechovom a v Trenčíne. Od začiatku tohto roka sa ich náhradným domovom stali Medzilaborce.

Deti z vojnových krajín

"Počas dvoch rokov sa podarilo vypátrať  13 detí. Naposledy sme vypátrali dve osoby z Afganistanu, ktoré boli nezvestné v septembri tohto roku," informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová.

Ide o deti z vojnových krajín, ktorých rodičia poslali za lepším životom. No opak je pravdou - často končia ako obete obchodovania s ľuďmi, prípadne sú zneužívané na nútené práce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy