Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pri Istanbule sa potopila loď. Medzi mŕtvymi sú najmä deti
Zdielať na

Pri Istanbule sa potopila loď. Medzi mŕtvymi sú najmä deti

ANKARA / Pri potopení lode, ktorá pravdepodobne prevážala utečencov z Afganistanu a Sýrie, v pondelok pri pobreží Turecka prišlo o život najmenej dvadsaťštyri osôb. Najmä detí. Sedem pasažierov sa pobrežnej stráži podarilo zachrániť, uviedli turecké úrady.

Nehoda sa stala v úžine Bospor neďaleko Istanbulu. Na mieste, kde prieliv ústí do Čierneho mora, naďalej pokračuje záchranná akcia, pri ktorej zasahuje i helikoptéra a tím potápačov. Podľa tureckých médií bolo na palube štyridsaťdva ľudí, vrátane dvanástich detí a siedmych žien, a turecký prevádzač. Ešte dvanásť osôb je nezvestných.

Podľa predstaviteľa generálneho štábu Şakira Çiçeka boli na palube utečenci zo Sýrie a Afganistanu. Iné zdroje ale hovoria o tom, že cestujúci boli výhradne z Afganistanu. Plavidlo údajne mierilo do rumunského prístavu Konstanca. 

"Mali na sebe záchranné vesty. Všade naokolo lode boli len mŕtve telá. bábätká, deti... Vytiahli sme asi pätnásť až dvadsať tiel," uviedol tureckému Hurriyet Daily News rybár Kadir Sert, ktorý pomáhal zachraňovať.

Stále viac utečencov

Zatiaľ sa nevie, odkiaľ loď vyplávala. Podľa tureckých médií ale išlo o veľmi malé plavidlo.

SITA

V Stredozemnom mori sa len v priebehu tohto roku utopilo viac ako tritisíctristo migrantov, ktorí sa pokúšali dostať sa na územie Európy. Ide o najtragickejšiu bilanciu za posledné roky. Väčšina utečencov pochádza zo severnej Afriky a uteká do Talianska. Tamojšie úrady zaznamenali od januára vyše stotisíc utečencov.

Pozrite si video zo záchrannej akcie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy