Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Video z MHD komentuje právnik: Trestný čin výtržníctva
Zdielať na

Video z MHD komentuje právnik: Trestný čin výtržníctva

BRATISLAVA / Video, ktoré zachytáva mimoriadne agresívnu hádku o miesto na sedenie v bratislavskom autobuse, stále vyvoláva veľa otázok. Podľa expertky na trestné právo sa tým, čo agresívny muž predviedol, mohol dopustiť minimálne trestného činu výtržníctva. Dopravný podnik je však proti takýmto ľuďom bezmocný. Vodič priamo zasiahnuť nesmie.

Agresívny muž postavil do pozoru celý autobus. Nikto si nebol istý, ako sa hádka skončí. Na ženu vytiahol dáždnik. Aj dievča, ktoré video nakrútilo, priznáva, že malo strach.

"Pri takýchto ľuďoch nikdy neviete, čo sa bude diať," tvrdí autorka videa Daniela. No aj keby agresívny muž niekoho napadol, vodič má zviazané ruky. Z autobusu ho nemôže ani vyhodiť. Môže ho iba požiadať, aby vozidlo opustil a privolať políciu.

Problém nielen u nás

"To je dlhodobý problém legislatívy, s ktorým nebojujeme len my, ale aj ostatné dopravné podniky, nielen na Slovensku, ale aj v Čechách," informuje tvrdí hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

Železničná doprava je proti takýmto ľuďom chránená lepšie. Za chrbtom im stojí železničná polícia a agresorov môžu na najbližšej zastávke z vlaku vyhodiť.

Najlepšie chránené sú letecké spoločnosti. Posádka má na zvládanie takýchto situácií špeciálny psychologický aj praktický výcvik. Ak agresor na výzvy nereaguje, majú právo ho spacifikovať, pripútať k sedadlu a ak je situácia mimoriadne vážna, lietadlo pristane na najbližšom letisku, kde agresora odovzdajú do rúk polície.

Ak sa kapitán rozhodne...

"A neexistuje žiadny právnik na svete, ktorý by takýto spor vyhral. Keď sa raz kapitán rozhodne, že pristane, je to proste tak," tvrdí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Právo chrániť sa, alebo chrániť niekoho, má každý. Otázne je, koľko ľudí by sa v prípade fyzického útoku na staršiu pani, mužovi naozaj postavilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy