Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na južnom Slovensku sa šíri žltačka, vakcíny nie sú
Zdielať na

Na južnom Slovensku sa šíri žltačka, vakcíny nie sú

JUŽNÉ SLOVENSKO / Na juhu Slovenska sa začína šíriť infekčná žltačka typu A. V októbri bolo najviac potvrdených ochorení v nitrianskom kraji. Očkovacie látky proti hepatitíde nie sú, budú až v novembri.

Detí zo základnej školy v Šuranoch namiesto do školy smerujú k lekárke na odber krvi. Ich učiteľka leží v nemocnici so žltačkou. "Nie je stále možné určiť ohnisko nákazy. To znamená, že to nemusí byť naša škola. Je to len tento jediný prípad," hovorí zástupca riaditeľky Jozef Hlavatý.

Umývať ruky

Epidémia žltačky typu A sa na juhu Slovenska nevyskytla najmenej dvadsať rokov. A tak nie je vylúčené, že najmä deti nebudú voči tejto nákaze odolné. "Treba si umývať ruky, dezinfikovať, poprípade nekupovať pečivo, ktoré nie je zabalené," hovorí pediatrička Ivica Šurániová.

"Každý sa zľakol. Ale budú to v škole riešiť. Tí, čo boli v kontakte s učiteľkou, išli na odbery," hovorí jeden z rodičov.

"V rámci okresu Nové Zámky sme zaznamenali doteraz päť potvrdených ochorení na vírusovú hepatitídu typu A.," uviedla hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

V škole sa momentálne dezinfikuje, kontroluje a umýva. Každé dieťa má svoje hygienické vrecúško s vlastným mydlom, uterákom i toaletným papierom. "Žiadne ďalšie ochorenie v danej škole zaznamenané nebolo," hovorí Skalická.

Nie sú vakcíny

Najúčinnejšou prevenciou je očkovanie, ktoré aj úrad verejného zdravotníctva nariadil. Lekári však nemajú vakcíny. "Na základe vyjadrenia výrobcu by mala byť vakcína dostupná po 17. novembri 2014," dodala Skalická.

Základnú školu predbežne neplánujú zatvoriť, rozhodujúce budú výsledky vyšetrení. "Do 48 hodín máme prvé výsledky. Zatiaľ pozitivita je len u učiteľky," hovorí pediatrička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy