Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Zlatými Moravcami a okolím sa šíri žltačka
Zdielať na

Zlatými Moravcami a okolím sa šíri žltačka

ZLATÉ MORAVCE / V okolí Zlatých Moraviec a priľahlých okresoch sa už takmer tri mesiace šíri epidémia žltačky. Nakazené sú viaceré deti, ale aj dospelí. V Tekovských Nemciach už zatvorili základnú aj materskú školu. Choroba špinavých rúk sa tam objavila už začiatkom augusta.

Hoci sa v Tekovských Nemciach objavila Hepatitída typu A iba u jedného žiaka, v ohrozené sa ocitli deväťdesiat školákov a dvadsaťtri škôlkarov.

"Pani učiteľka nám povedala, že sa šíri žltačka a nemáme sa hrať s hračkami. Že si máme stále umývať ruky," hovorí jeden zo žiakov.

Hygienici zavreli školy

Miestnu základnú a materskú školu hygienici nariadili okamžite zatvoriť. Momentálne ju celú dezinfikujú. Obe školské zariadenia sú zatvorené už tretí deň. Všetky deti a aj učitelia sa museli dať zaočkovať. Vyučovanie by sa mohlo začať už  v pondelok.

"Bez potvrdenia o tom, že dieťa je zaočkované, sa vôbec nemôže dostať do školy," uviedol riaditeľ základnej školy Tekovské Nemce Juraj Šupka.

Odkedy sa v dedine vyskytla žltačka, niekoľko krát za deň všetko dezinfikujú aj v miestnych potravinách. Strach zo šírenia nákazy majú v celej obci. "Deti sa hrajú doma, nepúšťam ich na ihrisko," hovorí mama školákov.

"Rieši sa aj rodina aj kolektívne ohniská. Je to epidemický výskyt žltačky typu A. Máme ho od konca augusta,"

Žltačka sa objavila už aj v iných dedinách a mestách. Okrem očkovania, hygienici odporúčajú jedinú prevenciu.

Nakazených štrnásť ľudí

V auguste sa objavila žltačka aj v obci Čaradice. Vtedy bolo nakazených štrnásť členov rodiny. Hepatitídu typu A priniesli do Čaradíc tri rómske deti z návštevy v okrese Žarnovica.

Hospitalizovali ich na infekčnom oddelení. Regionálny úrad verejného zdravotníctva nariadil protiepidemické opatrenia. VIAC SA DOZVIETE TU: V Čaradiciach zúri žltačka. Miestni sú rozčúlení

Súvisiace články

Najčítanejšie správy